Cat costa sa imprumuti sume mici de la banci?

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 18:17
3608 citiri
Cat costa sa imprumuti sume mici de la banci?

Daca in urma cu doi-trei ani puteai sa-ti faci credit pe loc, in conditii foarte avantajoase, in prima sucursala bancara iesita in cale, azi romanii alearga de la banca la banca in speranta ca o sa-i mai imprumute cineva.

Singurele institutii financiare care mai alearga dupa clienti sunt IFN-urile (institutiile financiare nebancare), dar acestea imprumuta doar sume mici de bani si cu dobanzi foarte mari. Creditele oferite de acestea pot acoperi doar in parte nevoia de a-ti cumpara un iPad, spre exemplu.

La Provident, cel mai cunoscut IFN care activeaza pe piata interna, poti imprumuta maxim 3.000 de lei, pentru cel mult 56 de saptamani (asta daca esti client fidel). Un contract de creditare pe suma si durata maxima te obliga sa returnezi in total 4.061,40 lei, asta pentru ca dobanda anuala efectiva (DAE) este de 79,38%.

Pe scurt, pentru returnarea integrala a creditului, clientul trebuie sa plateasca saptamanal, timp de mai bine de un an, cate 72,53 lei.

Daca imprumutati aceeasi suma, dar pentru o periada de doi ani, de la Simplu Credit IFN, rata lunara este de 187,54 lei, suma totala de rambursat fiind de 4.680,97 lei. Din aceasta suma, 3.000 lei reprezinta capitalul de rambursat, 660,97 lei este dobanda aferenta imprumutului, 180 lei reprezinta comisionul de acordare, iar 840 lei este comisionul de administrare.

Altfel spus, dobanda anuala este fixa de 19,90% si DAE este 62,45%.

Cardul de credit, alternativa la creditul care iti vine la usa?

Pentru cumparaturile sezoniere, o buna alternativa sunt cardurile de credit, mai ales ca ele dispun de o perioada de gratie care urca, in general, pana la doua luni.

Cele mai bune dobanzi pentru cumparaturile facute cu cardul sunt la cardurile de la BCR, Alpha Bank, CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Libra Bank, potrivit finzoom.ro

Astfel, cardurile BCR poarta dobanzi anuale efective pentru cumparaturile facute cu cardul cuprinse intre 13,82% si 26,45%, in timp ce cardurile Alpha Bank si Intesa Sanpaolo Bank au DAE cuprinse intre 16,66% si 27,34%, respectiv 18,35% si 31,09%.

Cardurile Libra poarta o DAE cuprinsa intre 20,78% si 23,13%, iar cardul de credit de la CEC Bank are o DAE de 17,46%.

Pentru cumparaturi, dobanzile anuale efective pentru cardurile de credit urca pana la 38,60%, in timp ce pentru banii extrasi de la ATM aceasta este cuprinsa intre 14,45% si 37,63%.

Cele mai bune dobanzi pentru operatiunile de retragere numerar le poarta cardurile emise de BCR, CEC Bank, Libra Bank, ING si Banca Transilvania.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#card credit DAE, #DAE plata card, #DAE retragere numerar, #credit IFN , #stiri economice