Cat ii costa pe straini sa vaneze in Romania?

Sambata, 02 Ianuarie 2010, ora 12:07
15322 citiri
Cat ii costa pe straini sa vaneze in Romania?

Vanatoare nu este cel mai nobil sport de pe pamant, dar este practicata de "aristocratii" zilelor noaste, iar Romania se afla pe harta lor cand vine vorba de astfel de "distractii".

Vanatorii straini prefera Romania, in detrimentul tarilor vecine, pentru fondul cinegetic foarte variat, existand specii pentru care sezonul este deschis tot anul, dar si pentru preturile mult mai accesibile decat in celelalte tari europene cu o fauna asemanatoare.

In zonele de deal, sezonul de vanatoare este deschis in aceasta perioada la iepuri de camp (pana la 31 ianurie), porci mistreti (pana in 15 februarie), fazan, gugustiuc, turturica si porumbelul de scorbura (toate pana la 28 februarie), sacali (pana in 31 martie) si vulpe (tot anul).

Vanatoarea de iepuri scoate din buzunarul strainilor intre 610 euro/persoana, daca grupul de vanatori numara cel putin 3 persoane - pentru 2 zile de vanatoare si 3 de cazare, si peste 1.500 de euro/persoana, daca vanatorul este singur si opteaza pentru 5 zile de vanatoare si 6 nopti de cazare.

Preturile pentru vulpi sunt usor mai mici. Astfel, un pachet de 5 zile de vanatoare/6 nopti cazare poate urca putin peste 1.300 de euro/persoana, daca aceasta nu participa in grup la vanatoare.

Cea mai scumpa este vanatoarea de porci mistreti, un pachet ce cuprinde doua zile de vanatoare si trei nopti de cazare variaza intre 800 si 1.000 de euro de persoana, in timp ce pentru 5 zile de vanatoare se plateste intre 1.760 si 2.140 de euro/persoana.

Fiind foarte raspanditi in Romania, de la Dunare pana in zonele alpine inalte, porcii mistreti pot fi vanati in combinatie si cu alte animale. In zonele montane vanatoarea mixta poate cuprinde porci mistreti cu ursi sau lupi. Cum sezonul la ursi este deschis doar intre 15 septembrie si 31 decembrie, in urmatoarea luna si jumatate mistretii pot fi vanati doar in combinatie cu lupi, pentru care sezonul se incheie abia la sfarsitul lunii martie.

Alaturi de ursi si mistreti, Romania este preferata si pentru lupi, aici existand peste 3.500 de exemplare. Pachetul de 3 zile de vanatoare si 4 nopti variind intre 670 de euro/persoana, pentru grupuri mai mari sau egale de trei vanatori, si 1.100 de euro, pentru cei care vaneaza singuri. Daca se opteaza pentru pachetele de 5 zile de vanatoare/6 nopti, pretul pachetului variaza intre 900 si 1.400 de euro.

In zona lacurilor si raurilor se poate vana orice in aceasta perioada in Romania, de la becatina (Gallinago gallinago) pana la gaste si rate salbatice. Un "sejur" de 2 zile de vanatoare si 3 nopti de cazare pentru rate sau gaste salbatice costa intre 450 de euro/persoana, daca grupul este format din 3 persoane, si aproximativ 690 de euro/persoana daca se vineaza individual. Pachetul format din 5 zile de vanatoare si 6 nopti de cazare variaza intre 755 euro/persoana, pentru grupuri de trei, si 1.025 euro/persoana pentru vanatorii solitari.

Ce include pretul pachetului

In sumele mentionate anterior sunt incluse costurile cu transportul in interiorul tarii si in zona de vanatoare, costurile pentru organizarea vanatorii, cazarea in cabane de vanatoare, toate mesele din timpul cazarii, translator, precum si invitatia la vanatoare in Romania.

Preturile nu includ costurile cu transportul spre si dinspre Romania, cu certificatul CITES necesar pentru a putea scoate din tara trofeele, certificatele veterinare, costul cartuselor si eventual inchiriatul armelor. La toate acestea se adauga costurile pentru trofeele de vanatoare.

Costurile trofeelor

La acest capitol costurile variaza in functie de specia si dimensiunea trofeului. Astfel, pentru mistreti, pretul trofeelor incepe de la 270 de euro daca dimensiunea acestuia este mai mica de 12 centimetri si ajunge pana la 900 de euro daca este egal cu cel putin 20 de cm, la care se adauga intre 20 si 30 de euro pentru fiecare milimetru care depaseste lungimea de 20 de centimetri.

Pentru lupi, pretul trofeului este de 400 de euro daca acesta are mai putin de 120 de puncte CIC (calculate in functie de blana), respectiv de 500 de euro pentru cele care depasesc 120 de puncte CIC.

Pentru vulpi, pretul unui trofeu variaza intre 25 de euro, daca are mai putin de 24 de puncte CIC, si 50 de euro, daca are peste 25 de puncte CIC.

In cazul rasilor, valoarea unui trofeu variaza intre 800, in cazul celor cu mai putin de 125 de puncte CIC, si 1.000 de euro, pentru cele care depasesc acest numar de puncte CIC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#costuri vanatoare straini Romania, #preturi trofee vanatoare , #stiri economice
Comentarii