Cat va mai dura pana ce economia Chinei se va confrunta cu o criza?

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 12:21
3085 citiri
Cat va mai dura pana ce economia Chinei se va confrunta cu o criza?
Foto: Arhiva

Cand Barack Obama a vizitat de curand China pentru a se intalni cu omologul sau, Hu Jintao, imaginea a fost de un simbolism rafinat.

Pe de-o parte avem liderul celei mai mari economii, dar care a fost cea mai afectata de criza economica, iar de cealalta parte liderul economiei care cunoaste cea mai mare dezvoltare. Dar se putea intrezari si un viitor sumbru pentru China in aceasta imagine.

Si asta pentru ca orice perioada infloritoare se sfarseste printr-un dezastru si intrebarea care incolteste acum in gandurile tuturor este cat va mai dura pana ce China va ajunge si ea in fata unei crize economice devastatoare?

In urma crizei, Statele Unite si Europa trebuie sa repare gaurile din sistemele financiare si fiscale si sa restabileasca increderea populatiei in institutiile si serviciile financiare, scrie Times Online.

Criza a marcat, totodata, sfarsitul a 25 de ani de crestere economica bazata pe creditare si supraconsum. Va dura mult pana cand un nou model de crestere economica, bazat pe sporirea locurilor de munca, inovatie si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera sa isi gaseasca locul in lume.

Proportiile si importanta unei astfel de schimbari nu trebuie sa fie subestimate, insa, daca exista o natiune care poate face tranzitia cu succes, atunci SUA este aceea.

China a reusit performata sa-si revina rapid din criza si sa iasa din aceasa poveste si mai puternica. Insa exista pericole cum ar fi creditarea excesiva si China ar face o mare greseala sa stea sa astepte ca exporturile catre lumea intreaga sa revina la ce a fost inainte de criza, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat intre timp.

Schimbari structurale sunt vitale si pentru guvernul de la Hong Kong pentru ca China este inca o tara saraca, venitul pe cap de locuitor fiind mai mic decat cel al Tunisiei si Iordania.

Intr-un scenariu extrem in care venitul pe cap de locuitor al SUA ar ramane pe loc pentru totdeauna si cel al Chinei ar cunoaste o crestere de 8% pe an, abia in 2045 l-ar ajunge din urma.

Insa SUA nu vor sta pe loc si cararea economiei Chinei ar putea sa duca intr-o fundatura. In 2045-2050, populatia Chinei va fi predominant de peste 65 de ani. De asemenea, diferentele uriase dintre mediul rural si cel urban isi vor spune cuvantul.

Pana in 2030, China va fi inca o tara relativ saraca si nu putem stii de pe acum daca si cum vor fi rezolvate problemele ei interne si externe si ce consecinte vor avea acestea.

Astfel, inevitabil, China se va lovi de un zid numit criza. Impactul, consecintele, pierderile, nu pot fi decat aproximate in acest moment, insa ajutorul din partea celorlalte mari economii nu va putea fi foarte mare, avand in vedere ca aceste tari vor avea pe cap propria lor relansare economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#economie China criza economica, #Hu Jintao China Barack Obama, #economie SUA, #economie China , #stiri economice