Cat va mai dura pana ce economia Chinei se va confrunta cu o criza?

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 12:21
3016 citiri
Cat va mai dura pana ce economia Chinei se va confrunta cu o criza?
Foto: Arhiva

Cand Barack Obama a vizitat de curand China pentru a se intalni cu omologul sau, Hu Jintao, imaginea a fost de un simbolism rafinat.

Pe de-o parte avem liderul celei mai mari economii, dar care a fost cea mai afectata de criza economica, iar de cealalta parte liderul economiei care cunoaste cea mai mare dezvoltare. Dar se putea intrezari si un viitor sumbru pentru China in aceasta imagine.

Si asta pentru ca orice perioada infloritoare se sfarseste printr-un dezastru si intrebarea care incolteste acum in gandurile tuturor este cat va mai dura pana ce China va ajunge si ea in fata unei crize economice devastatoare?

In urma crizei, Statele Unite si Europa trebuie sa repare gaurile din sistemele financiare si fiscale si sa restabileasca increderea populatiei in institutiile si serviciile financiare, scrie Times Online.

Criza a marcat, totodata, sfarsitul a 25 de ani de crestere economica bazata pe creditare si supraconsum. Va dura mult pana cand un nou model de crestere economica, bazat pe sporirea locurilor de munca, inovatie si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera sa isi gaseasca locul in lume.

Proportiile si importanta unei astfel de schimbari nu trebuie sa fie subestimate, insa, daca exista o natiune care poate face tranzitia cu succes, atunci SUA este aceea.

China a reusit performata sa-si revina rapid din criza si sa iasa din aceasa poveste si mai puternica. Insa exista pericole cum ar fi creditarea excesiva si China ar face o mare greseala sa stea sa astepte ca exporturile catre lumea intreaga sa revina la ce a fost inainte de criza, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat intre timp.

Schimbari structurale sunt vitale si pentru guvernul de la Hong Kong pentru ca China este inca o tara saraca, venitul pe cap de locuitor fiind mai mic decat cel al Tunisiei si Iordania.

Intr-un scenariu extrem in care venitul pe cap de locuitor al SUA ar ramane pe loc pentru totdeauna si cel al Chinei ar cunoaste o crestere de 8% pe an, abia in 2045 l-ar ajunge din urma.

Insa SUA nu vor sta pe loc si cararea economiei Chinei ar putea sa duca intr-o fundatura. In 2045-2050, populatia Chinei va fi predominant de peste 65 de ani. De asemenea, diferentele uriase dintre mediul rural si cel urban isi vor spune cuvantul.

Pana in 2030, China va fi inca o tara relativ saraca si nu putem stii de pe acum daca si cum vor fi rezolvate problemele ei interne si externe si ce consecinte vor avea acestea.

Astfel, inevitabil, China se va lovi de un zid numit criza. Impactul, consecintele, pierderile, nu pot fi decat aproximate in acest moment, insa ajutorul din partea celorlalte mari economii nu va putea fi foarte mare, avand in vedere ca aceste tari vor avea pe cap propria lor relansare economica.

Citește și:
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat joi, 1 decembrie, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar că trebuie să fie pregătită...