Cazarmile abandonate de Ministerul Apararii, mine de aur pentru imobiliari

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 15:04
3008 citiri
Cazarmile abandonate de Ministerul Apararii, mine de aur pentru imobiliari

Miile de hectare de teren, pe care au functionat candva cazarmi militare, devin tinta dezvoltatorilor imobiliari si a unor interese politice, in timp ce Ministerul Apararii (MAp) nu are nici macar bani pentru a le evalua, recunoscand ca acestea au ajuns pe mana hotilor de fier vechi, relateaza NewsIn.

Programul de restructurare a armatei, proiect inceput in 1997, de pe vremea presedintelui Emil Constantinescu, reprezinta unul dintre principalele obiective asumate de Romania dupa aderarea la Alianta Nord-Atlantica.

O consecinta este desfiintarea si dezafectarea mai multor unitati militare, a caror valoare pe piata imobiliara a crescut, intre timp, de sute de ori.

Unitatile militare dezafectate sunt amplasate in diferite localitati, pe tot cuprinsul tarii: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Ploiesti, Arad, Satu-Mare, Craiova, Resita, Bacau, Targu-Mures, Alba-Iulia etc.

Desi reprezentantii ministerului nu au putut preciza la cat se ridica valoarea acestor unitati, expertii imobiliari afirma ca sumele pentru care ar putea fi vandute miile de hectare de teren intravilan, pe care se intind cladirile armatei, ar depasi cateva miliarde de euro.

"Din punctul de vedere al constructiilor, aceste cazarmi nu valoreaza doi bani, pentru ca sunt cladiri vechi, construite prin anii '50. In schimb, devin foarte atractive pentru terenul pe care sunt construite.

In general, cazarmile ocupa suprafete mari de teren, multe dintre acestea chiar in intravilan, si, din acest motiv, au devenit foarte cautate pe piata imobiliara", a declarat Radu Zilisteanu, expert imobiliar.

O alta problema intampinata de structurile militare care au in folosinta imobilele dezafectate este retrocedarea terenurilor pe care sunt amplasate aceste cazarmi de catre autoritati locale.

Inca din anul 2001, Sorin Encutescu, secretar de stat in MAp la acea data, declara ca se fac presiuni de catre anumite grupuri de interese asupra conducerii armatei, pentru intrarea ilegala in posesia lor a unor bunuri imobile care apartin MAp.

Desi a lasat cazarmile dezafectate in grija autoritatilor locale, totusi, planurile ministerului prevedeau obtinerea anumitor profituri de pe urma posibilei valorificari a acestora. Reprezentantii ministerului ar fi avut nevoie, insa, de o hotarare emisa de Guvern.

Oficialii MAp au fost, insa, refuzati, de Ministerul Finantelor, care a replicat, saptamana trecuta, ca orice bani obtinuti de armata, in urma valorificarii unor bunuri imobile, s-ar intoarce la bugetul de stat.

"Din cate stiu eu, pana acum, nu a fost vanduta nicio cazarma catre vreun agent imobiliar, insa interes exista pentru acestea. E mai greu sa cumperi de la armata, dar, in viitor, sunt convins ca se va ajunge si in aceasta etapa. Deocamdata, nu s-a putut, pentru ca sunt si multe proceduri care trebuie urmate", a mai declarat Zilisteanu.

Ea a mentionat ca, pe langa amplasamentul in zone intravilane bune, "plusul de interes" manifestat de dezvoltatorii imobiliari pentru cazarmile dezafectate ar veni si din faptul ca acestea au deja instalate toate utilitatile, nemaifiind necesare cheltuieli suplimentare.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#Ministerul Apararii, #imobiliari, #cazarmi, #mina aur , #stiri economice