Ce beneficii aduce Europei criza din Grecia?

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 18:23
3068 citiri
Ce beneficii aduce Europei criza din Grecia?

Falimentul Greciei, oricat de ciudat ar parea, aduce, daca analizam mai bine situatia generala, multe beneficii Europei in ansamblu.

De ce nu am observat asta pana acum? Simplu, pentru ca norii negri de deasupra Greciei au ascuns si vestile bune pentru restul europenilor.

In primul rand, euro s-a depreciat rapid fata de dolar si, deci, fata de monedele nationale din tarile din zona euro, inclusiv Romania, arata Financial Times.

Daca inainte de inceputul crizei elene romanii cumparau euro cu 4,2 pana la 4,4 lei, dupa ce Grecia a anuntat tot mai multe masuri de austeritate, moneda europeana a coborat pana la 4 lei.

Greseala fatala pentru Grecia pare sa fi fost adoptarea monedei unice europene, asa cum sustin tot mai multi analisti economici. Si asta pentru ca 2009, anul in care Grecia a trecut la euro, a fost anul in care s-a inregistrat cea mai mare crestere din cei 16 ani de boom economic continuu.

Insa cresterea a fost artificiala, bazata in special pe faptul ca populatia a profitat de dobanzile mici la creditele din zona euro si s-a indatorat peste masura cumparand case si bunuri de consum.

Deci, pentru europenii care inca mai au bani de concedii, vestile sunt cum nu se poate mai bune, pentru ca isi pot face concedii care pana acum erau de lux, la preturi de ... criza.

Pe de alta parte, problema principala a Greciei pare sa fie pensionarii, in plina criza, reformele fiind concentrate in special pe aceasta categorie sociala.

Si asta in special pentru ca populatia de pensionari a Greciei este mult mai numeroasa decat populatia activa pe piata muncii. De aceea majoritatea guvernelor tarilor din zona euro introduc legi ce prevad ca varsta de pensionare sa creasca, inclusiv Romania.

Si chiar daca pentru cetateni pare sa fie o veste proasta, pentru guverne este o veste buna pentru ca le vin mai multi bani la buget si, pe termen lung, le va fi mai bine si cetatenilor.

Si, nu in ultimul rand, criza din Grecia a fost un semnal de alarma pentru alte tari europene, determinandu-le sa adopte masuri mai severe si, astfel, sa evite o noua recesiune.

Astfel, risipirea banului public a devenit un fenomen din ce in ce mai rar, resursele fiind dramuite pentru adevaratele problemele ale natiunilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#criza Grecia beneficii Europa, #zona euro profit Grecia , #stiri economice