CE: Economia europeana va inregistra cresteri minore in 2010

Joi, 25 Februarie 2010, ora 18:08
1949 citiri
CE: Economia europeana va inregistra cresteri minore in 2010
Foto: Greenbang

Economia Uniunii Europene a inceput sa-si revina de pe urma celei mai lungi si mai grave recesiuni din istorie, insa cresterea va ramane fragila si in 2010, potrivit Comisiei Europene.

Produsul intern brut in zona euro s-ar putea majora cu 0,2 procente, in primele trei trimestre ale anului, iar, in al patrulea, cu 0,3 procente, au anuntat analistii Comisiei Europene, in estimarea semi-anuala. In al patrulea trimestru din 2009, economia a crescut doar cu 0,1 procente.

In plus, cererea in interiorul Uniunii Europene va ramane slaba, iar analistii CE nu cred ca regiunea va beneficia de pe urma redresarii globale. In luna februarie, increderea consumatorilor a scazut inexplicabil, pe masura ce guvernele incearca sa calmeze investitori in privinta Greciei si a altor tari cu deficite mari, lucru care a impins euro la cel mai scazut nivel fata de dolar.

"Avand in vedere ca multe dintre fortele din spatele cresterii usoare din prezent sunt doar temporare, atat in Europa, cat si la nivel mondial, robustetea redresarii trebuie testata. Desi indicatorii globali sunt incurajatori pe termen scurt, nesiguranta abunda pe termen lung", au spus analistii CE, citati de BusinessWeek.

Cea mai mare economie din Europa, Germania, s-ar putea sa nu aiba deloc crestere in primele trei luni care se vor termina in martie, urmand o majorare de 0,3 procente, in trimestrele doi si trei.

In schimb, Franta ar putea inregistra o crestere economica de 0,4 procente in trimestrul intai si rezultate similare in urmatoarele. Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, ar putea avea o crestere economica de 0,2 procente in primele doua trimestre.

In zona euro, Comisia Europeana prevede o crestere a economiei de 0,7 procente, in acest an, dupa o scadere de patru procente, in 2009.

"Nu pot fi excluse nici intarzierile cauzate de aprecierea superficiala a euro din trecut", cred analistii CE.

Desi euro s-a depreciat cu aproape 10 procente fata de dolar, in ultimele doua luni, din cauza problemelor legate de deficitul bugetar si datoriile Greciei si a altor tari din zona euro, moneda unica este, totusi, cu 6% peste nivelul inregistrat in urma cu un an.

Inflatia din zona euro ar putea ajunge la 0,8 procente, in trimestrul curent, si la 1,3 procente, in al doilea. De altfel, pentru intreg anul, CE estimeaza o inflatie de 1,1 procente. De asemenea, Banca Centrala Europeana are o tinta de inflatie de sub 2%, potrivit Reuters.

"Limitele inflatiei vor fi tinute in frau, compensand cresterile preturilor la energie si marfuri. Astfel, ne asteptam ca stabilitate preturilor sa se mentina", se arata in raportul CE.

"Pe de alta parte, situatia pietelor financiare ramane nesigura si exista numeroase riscuri", au adaugat analistii CE

Exista si o veste buna, insa. Redresarea globala, in special a pietelor emergente din Asia, si inevitabilul ciclu al inventariilor din UE ar putea avea un impact mai mare asupra cererii interne, fata de estimarile anterioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#redresare economica Uniunea Europeana, #crestere economica ue, #Comisia Europeana estimari economie , #stiri economice