Ce este semnătura electronică calificată și cât costă „Reduce cheltuielile într-o companie cu până la 40%”

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 16:00
5801 citiri
Ce este semnătura electronică calificată și cât costă „Reduce cheltuielile într-o companie cu până la 40%”
Semnătura electronică calificată este mai sigură decât cea olografă FOTO Pixabay.com

Pentru a crea un cont de utilizator în platforma făcută special pentru accesarea granturilor, este nevoie de o semnătură electronică calificată, potrivit Ministerului Economiei.

În plus, o semnătură electronică calificată va fi necesară și la momentul depunerii cererii de finanțare și a actelor aferente.

În prezent, majoritatea finanțărilor de stat pot fi accesate prin platforma MySMIS și prin Portalul unic pentru fonduri pentru dezvoltare rurală, folosind o astfel de semnătură.

„Semnătura electronică este deosebit de utilă mai ales în contextul epidemiologic actual, ce impune limitări serioase la interacțiunile umane. Semnătura electronică calificată reprezintă o semnătură electronică avansată care este creată de un dispozitiv calificat de creare a semnăturilor electronice și care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice, conform Regulamentului european 910/2014.

Dispozitivul calificat și certificatul calificat asigură o legătură directă și indubitabilă între identitatea reală și identitatea electronică a unei persoane. Din acest motiv, semnătura electronică calificată este considerată echivalentul semnăturii de mână. Totodată, semnătura calificată este recunoscută legal în toate statele membre UE”, au explicat experții juridici de la avocatnet.ro.

Documentele semnate cu semnătură electronică calificată au aceeași valoare legală pe care o au documentele pe hârtie semnate olograf. Mai multe detalii despre efectele juridice ale semnăturii electronice găsiți în art. 25 din Regulamentul eIDAS privind identificarea electronică și serviciile de încredere.

Acest tip de semnătură costă între 110 lei si 250 lei, în funcție de valabilitate un an, doi ani, trei ani

Tipuri de documente electronice ce pot fi semnate electronic

Orice tip de document electronic indiferent de format (pdf, word, excel, ppt) poate fi semnat electronic: de la contracte, facturi fiscale, declarații fiscale, raportări și bilanțuri contabile până la fotografii digitale. Cel mai frecvent format de document semnat electronic este *.pdf.

De ce aleg companiile să folosească semnătura calificată

Companiile aleg să folosească semnătura calificată pentru că este echivalentă cu semnătura olografă, este mai sigură, mai rapidă, mai eficientă și aduce reduceri de costuri.

„Companiile au înțeles că o mare parte a întârzierilor în procesul decizional sunt cauzate de semnarea pe hârtie a documentelor interne și externe în relația cu furnizorii, clienții, colaboratorii, autorități etc. Toate aceste „hârtii” atrag o serie de costuri, iar prin utilizarea semnăturii electronice calificate, timpul necesar semnării se poate reduce chiar cu 99%, iar costurile cu 40%”, potrivit certsign.ro.

Siguranța semnăturii electronice calificate

Semnătura calificată este mai sigură decât cea olografă din mai multe motive:

  • în primul rând, pentru că documentul semnat electronic cu semnătura electronică calificată este imposibil de falsificat. Atunci când semnezi cu un certificat calificat știi cu certitudine cine e persoana care semnează, semnătura calificată fiind singura care are implicit valoare legală și poate fi verificată.
  • în al doilea rând este mai sigură datorită faptului că semnătura olografă poate fi imitată și astfel, falsificată. O semnătură olografă se poate doar presupune că aparține unei persoane, pentru că în realitate, în foarte puține situații ai la dispoziție un specimen de semnătură cu care să o poți compara și cunoștințe grafologice ca să faci asta.

Cele 3 tipuri de semnătură electronică, potrivit specialiștilor

  • semnătura electronică are un nivel scăzut de încredere. Poate fi reprezentată prin datele de contact trecute în semnătura din e-mail, semnătura biometrică (făcută pe o tabletă). Cu acest tip de semnătură se pot semna documente electronice cu un nivel scăzut de risc;
  • semnătura electronică avansată are un nivel mediu de încredere. Cu ea se pot semna documente electronice cu nivel mediu de risc (de exemplu, în interiorul firmei se pot semna cereri de concediu, deconturi sau formulare).
  • semnătura electronică calificată, bazată pe un certificat digital calificat oferă cel mai ridicat nivel de încredere. Este o semnătură avansată, creată cu un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat și care folosește un certificat calificat. Este emisă în conformitate cu regulamentul European eIDAS 910/2014, recunoscută în toate țările membre și este emisă de un prestator calificat de servicii de încredere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#semnatura electronica calificata, #semnatura electronica, #document electronic, #companii, #declaratii fiscale , #stiri economice