CE incepe, miercuri, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 07:08
1300 citiri
CE incepe, miercuri, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Comisia Europeana va incepe, miercuri, procedurile de deficit impotriva Romaniei, Maltei, Poloniei si Lituaniei, pentru ca au permis adancirea deficitelor bugetare peste limita de 3% din PIB impusa de Uniunea Europeana (UE).

"Miercuri, Comisia va face primul pas in procedura de deficit excesiv, in cazul mai multor tari", a anuntat, saptamana trecuta, un oficial al CE, citat de Reuters.

Procedura de deficit excesiv ar putea duce, teoretic, la amenzi pentru tarile din zona euro ce depasesc pe o perioada lunga de timp limita de deficit impusa de UE sau la inghetarea ajutoarelor europene pentru statele ce nu fac parte din zona euro.

Insa Comisia Europeana a precizat ca va evita orice masuri drastice pe perioada crizei economice si a dat termene generoase pentru corectarea deficitelor fiscale.

In prognoza de primavara publicata in 4 mai, Comisia Europeana estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va creste pana la 5,6% din PIB in 2010, de la nivelul convenit in acest an de autoritatile romane, de 5,1% din PIB, dupa standardul european ESA 95. Anul trecut, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 5,4% din PIB.

Un deficit bugetar mai mic de 3% este si o conditie pentru aderarea la zona euro. Comisia urmeaza sa propuna termene limita pentru restrangerea deficitelor luna viitoare, a precizat oficialul CE. Comisia a luat deja masuri disciplinare impotriva Spaniei, Frantei, Greciei si Irlandei.

Executivul UE a acordat timp pana in 2012 Frantei si Spaniei sa isi aduca deficitul public sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB), insa Grecia trebuie sa revina la un deficit public sub acest nivel pana la finalul anului viitor.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#CE deficit Romania, #deficit excesiv Romania , #stiri economice