Ce model economic rezista mai bine la criza?

Sambata, 09 Mai 2009, ora 18:59
1614 citiri
Ce model economic rezista mai bine la criza?

Timp de mai multi ani, liderilor Europei continentale li s-a tot spus de catre americani si britanici ca economiile tarilor lor sunt sclerotice, dominate de stat, si ca pentru a prospera in cel mai pur stil anglo-saxon este nevoie de reforma, de o piata libera.

Dar actuala situatie economica mondiala pare sa favorizeze intr-o masura aceste state, relateaza The Economist.

La Summitul G20 din aprilie, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au insistat ca aceasta recesiune nu este urmarea comportamentului economic din tarile lor. De fapt, Angela Markel n-a fost niciodata un fan al Wall Street-ului.

Obama se inspira de la francezi

In prezent, Marea Britanie anunta noi masuri financiare si urca taxele, iar Obama spune ca SUA ar putea copia cateva de la francezi, spre consternarea compatriotilor mai conservatori.

Intr-adevar, noi modele mondiale de criza se intrevad, cu Franta cea in care statul da tonul in top, cu Germania corporatista in mijloc si biata Mare Britanie liberala la pamant.

La 30 de ani de cand sistemul lui Thatcher a inceput sa lucreze in Marea Britanie, Europa continentala pare sa agreeze inca formula unui stat marit, a taxelor mai mari si a sigurantei sociale a cetatenilor, in defavoarea unei piete mai libere.

Este clar ca tarile Europei continentale nu au scapat de recesiune: Franta o duce mai bine decat alte mari economii anul acesta, dar Germania, trasa in jos de industriile exportatoare, nu sta bine deloc.

Totusi, Obama are dreptate cand spune ca, din multe puncte de vedere, Europa s-a descurcat mai bine, comenteaza publicatia.

Legile care apara angajatii au facut ca somajul sa nu creasca chiar asa de mult. In Marea Britanie si SUA, oamenii se simt mult mai expusi, mai nesiguri.

Situatia actuala arata clar ca modelul continental european are unele puncte tari. Franta are un sector public eficient, multumita, in parte, anilor de investitii in sosele mai bune, in trenuri de mare viteza, energie nucleara si chiar restaurarea vechilor catedrale.

Cat despre sistemul sanitar francez, acesta se dovedeste mai eficient decat cel american, extrem de scump.

Germania nu numai ca a avut grija de Finantele Publice mai prudent decat alte tari; exporturile sale au fortat companiile sale sa mentina joase costurile, facand ca produsele acestora sa fie competitive nu doar in Europa, ci chiar la nivel mondial.

Dar va rezista aceasta situatie?, se intreaba publicatia.

Cele mai noi previziuni arata ca SUA si Marea Britanie isi vor reveni mai repede de pe urma crizei decat majoritatea Europei continentale.

Dandu-si cu parerea despre cel mai bun model de urmat, The Economist militeaza pentru cel anglo-saxon, unul dintre motive fiind acela ca lasa mai multa putere indivizilor si nu statului.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...