Ce ne aduce 2015: pensii majorate, accize uriase, TVA redusa in turism

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 09:12
9664 citiri
Ce ne aduce 2015: pensii majorate, accize uriase, TVA redusa in turism

Incepand cu luna ianuarie 2015 pensiile din sistemul public se majoreaza cu 5%, salariul minim pe economie urmeaza sa ajunga la 975 lei si indemnizatiile pentru persoanele cu handicap vor creste cu 16%.

In ceea ce priveste impozitarea, anul viitor accizele se vor calcula in lei la valoarea din 2014 (4,738 lei/ euro n.r.), in timp ce in turism serviciile all-inclusive vor beneficia de TVA redusa la 9% iar taxa pe constructii speciale scade cu 0,5 procente.

Vor exista modificari si in sectorul energetic, urmand ca de la 1 ianuarie sa se liberalizeze piata gazelor naturale pentru IMM-uri, iar la energia electrica, pretul mediu de vanzare la tarifele reglementate creste cu 0,26%.

Pe de alta parte, incepand cu prima zi a anului 2015 societatile de asigurari din Romania se pregatesc pentru introducerea standardelor internationale de raportare financiara.

"Majorarea pensiilor va fi mai mare decat cea prevazuta de lege, care vizeaza o indexare cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizatiilor persoanelor cu handicap are in vedere cresterea indicelui preturilor de consum in ultimii sase ani, cand aceste drepturi nu au mai fost majorate", a explicat Ministrul Muncii, Rovana Plumb.

De asemenea, contributiile catre fondurile de pensii private obligatorii sunt prevazute sa creasca cu 0,5 puncte procentuale pe an. La finalul lunii septembrie, in Romania erau inregistrati 5,3 milioane de asigurati si 5,794 milioane contracte active de munca, care contribuie la buget, din care 5,2 milioane de contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata, pentru timp de lucru de 8 ore pe zi.

Salariul minim pe economie se majoreaza

"Asa cum am anuntat si in lunile anterioare, toate masurile pe care noi le-am promovat sunt sustinute prin bugetul anului 2015. Salariul pe economie, cel minim, va creste incepand cu 1 ianuarie, de la 900 - cat este in momentul de fata - la 975 (lei, n.r.), iar a doua majorare se va produce incepand cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 (lei, n.r.), astfel incat sa incheiem anul 2015 cu salariul minim pe economie 1.050 lei", a afirmat Ministrul Muncii, Rovana Plumb.

TVA de 9% in turism pentru pachetele all-inclusive vandute integral

Potrivit datelor DIMMMAT, potentialul pe piata de turism in urma implementarii acestei masuri are in vedere suma de 5 miliarde de euro. De asemenea, numarul de turisti estimat a fi atrasi in achizitionarea acestui pachet este de aproximativ 500.000 si este format din cetatenii romani ce in prezent isi petrec concediile in Bulgaria si Turcia, destinatii all inclusive, precum si din cetatenii straini consumatori de astfel de pachete ce se vor orienta catre tara noastra.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca impactul bugetar al acestei masuri este 100 de milioane de lei.

Pretul mediu de vanzare a energiei electrice va creste cu 0,26%

Pretul mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creste cu 0,26% de la 1 ianuarie 2015, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - incepand cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o crestere de 0,26% (sub cea estimata initial) a pretului mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate fata de cele realizate in semestrul II 2014, ca rezultat al actiunii cumulate a: cresterii valorii componentelor de pret ale tarifelor reglementate; reducerii valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzator cotei reglementate de energie electrica", se arata intr-un comunicat ANRE.

Nivelul accizelor va fi exprimat in lei

Nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura incepand cu 1 ianuarie 2015, utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014, respectiv de 4,738 lei/euro, potrivit ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

"Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie", precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit MFP, nivelul accizelor va fi stabilit in lei pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an (functie de care se stabileste nivelul in lei a accizelor pentru anul urmator), precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat cat si pentru mediul de afaceri, nivelul accizelor va fi stabilit in lei.

Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri

Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie 2015, a anuntat la finele lunii noiembrie fostul ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care a precizat ca nu a reusit sa convinga Comisia Europeana sa amane calendarul de liberalizare pentru aceasta categorie de consumatori.

Ministrul a explicat ca in lunile ianuarie, februarie, martie si aprilie consumul de gaze in Romania este la nivelul cel mai ridicat, iar populatia are prioritate pentru a consuma gazul produs in Romania.

Potrivit lui Nicolescu, in cele patru luni, consumul Romaniei depaseste productia tarii si ceea ce se poate extrage din capacitatile de stocare, si, in context, acesta s-a aratat ingrijorat de faptul ca piata de gaz din Romania se va inchide pe importuri, iar importurile vor merge numai sau in mare masura catre intreprinderile mici si mijlocii, in conditiile in care o parte dintre marii consumatori a incheiat contracte de furnizare pe un orizont de timp de un an sau doi.

"Daca IMM-urile au fi cabinete de avocatura sau cabinete notariale, probabil diferenta de pret dintre importuri si ce platesc acum ar fi de cativa lei. Importurile, din datele pe care la am, sunt la 135-140 de lei/MW, acum platesc 89,4 lei/MW. Daca ar fi cabinete de avocatura, cabinete notariale nu cred ca ar fi o problema sa plateasca cativa lei in plus. Daca insa vorbim de fabricute de paine, daca insa vorbim de fabricute de sticla, de alte tipuri de afaceri in care costul gazului reprezinta o pondere importanta in costul produselor pe care le dumnealor le produc poate sa fie o problema", a subliniat Razvan Nicolescu.

Microintreprinderile vor beneficia de sistemul de raportare financiara simplificat

Operatorii economici din Romania care se vor incadra in categoria microintreprinderilor, potrivit normelor europene, vor beneficia de sistemul european de raportare financiara simplificat specific microintreprinderilor, conform unui proiect de ordonanta de urgenta si a doua proiecte de ordin de ministru, care transpun prevederile noii Directive europene contabile, publicate joi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Introducerea in legislatia nationala a unei regim distinct pentru microintreprinderi este optionala pentru statele membre UE, iar Romania opteaza pentru introducerea acestui regim in scopul de a simplifica si a reduce cheltuielile administrative pentru microintreprinderi, asa cum sunt ele definite de Directiva 2013/ 34 /UE a Parlamentului European si a Consiliului, precizeaza un comunicat al MFP remis AGERPRES.

Potrivit datelor fostului Departament pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, circa 608.300 de entitati economice vor putea opta, de la 1 ianuarie 2015, pentru noile proceduri simplificate de raportare contabila.

"'Daca pana acum un numar de 12.900 de agenti economici beneficiau de contabilitatea simplificata, incepand cu 1 ianuarie 2015 un numar de 608.300 de entitati economice vor putea opta pentru noile proceduri simplificate de raportare contabila iar prin aceasta modificare se vor reduce semnificativ sarcinile administrative pentru mediul de afaceri", a declarat fostul ministru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Nicolae Jianu.

Un nou sistem de evaluare a functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor UE

Romania va aplica de la 1 ianuarie 2015 un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene.

"De la 1 ianuarie 2015 vom aplica un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performeaza la locul de munca vor primi, in continuare, majorarea salariala asigurata de Uniunea Europeana pentru functionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE", a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Standarde internationale de raportare financiara pentru societatile de asigurari

Societatile de asigurari din Romania se pregatesc pentru introducerea standardelor internationale de raportare financiara incepand cu 1 ianuarie 2015, care vor deveni obligatorii pentru toate societatile de asigurari/ reasigurari autorizate in Romania si pentru cele care activeaza in baza dreptului de libera stabilire.

IFRS reprezinta un set de standarde contabile care vizeaza intocmirea si prezentarea situatiilor financiare intr-un mod transparent, care sa permita comparabilitatea informatiilor la nivel international.

Totodata, Autoritatea de Supraveghere Financiara interzice companiilor de asigurare sa modifice tarifele de prima pentru asigurarile de raspundere civila auto mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificata, precum si acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a anuntat prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, intr-o conferinta de presa.

Asiguratorul RCA are obligatia de a utiliza tarife de prima RCA, astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, iar aceasta prevedere nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a precizat oficialul ASF.

Citeste si:
SURSE Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine!
SURSE Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine!
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă...
Sursa: AGERPRES