Ce sanse are Romania sa intre in recesiune in 2009?

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 08:57
1685 citiri
Ce sanse are Romania sa intre in recesiune in 2009?

Pe masura ce ziua alegerilor s-a apropiat, previziunile economice pentru anul viitor s-au inrautatit, toti aspirantii la fotoliul de prim-minisru, dar si candidatii pentru un loc in Parlament, folosindu-se de aceasta "oportunitate" pentru a castiga voturile celor care se simt amenintati de o eventuala accentuare a crizei.

De departe, cel mai sumbru scenariu posibil pentru 2009 este cel prezentat de analistii de la Moody"s, care au prevazut faptul ca Romania ar putea intra in recesiune la sfarsitul trimestrului al treilea.

Pentru a se ajunge acolo, ritmul de crestere a consumului final si a investitiilor trebuie sa se tempereze simtitor, iar deficitul comercial sa se adanceasca extreme de mult.

Trebuie avut in vedere si efectul de baza, care ar fi incetinit oricum ritmul de crestere a produsului intern brut chiar si in conditiile in care, la nivel mondial, nu ar fi existat o criza economica.

Potrivit estimarilor facute de Comisia Nationala de Prognoza in vara, atunci cand temerile privind efectele crizei asupra economiei nationale erau practic inexistente pentru oficialii de la Bucuresti, PIB-ul ar fi putut creste cu cel mult 6,5% in 2009 ca urmare a evolutiilor record din acest an.

Pe masura ce criza financiara a determinat o scumpire a creditelor, CNP si-a redus previziunele de crestere pe segmental consumului final de la 7,2% la 6,7%, pe fondul anticipatiilor de contractie a consumului populatiei.

In conditiile in care populatia consuma, cu precadere, pe credit, analistii Comisiei Nationale de Prognoza, si nu numai, au prevazut pentru anul viitor o temperare a ritmului de crestere pentru trei din cele mai importante patru sectoare economice. Astfel, estimarile de crestere pentru industrie si servicii au fost revizuite de la 5,1% la 4,7%, respectiv de la 6,1% la 5,8%, iar cele pentru constructii au fost reduse la +12,8%, de la +15,3% cat a fost indicat in prognoza preliminara.

La capitolul comert international, ultima prognoza oficiala vorbeste de o revizuire de la 17,1% la 16,1% a exporturilor si de una de la 12,7% la 12,2% a importurilor de bunuri.

Toate aceste temperari i-au determinat pe specialistii din institutia aflata in subordinea Guvernului sa considere ca procentul cu care va creste PIB-ul in 2009 nu va fi mai mare de 6%.

Ultima prognoza a CNP nu tine cont insa de inrautatirea conditiilor de creditare, care a condus la blocarea pietei imobiliare si implicit a sectorului de constructii, si nici de faptul ca marile puteri economice ale Europei au intrat deja in recesiune, fapt care afecteaza deja semnificativ schimburile comerciale ale Romaniei.

Pe scurt, daca piata imobiliara nu se va relansa in urmatoarele sase luni, ceea ce nu este greu de presupus avand in vedere contextul international, cresterea economica s-ar putea tempera cu inca 100-150 de puncte de baza fata de Prognoza de Toamna, de la 6% la 4,5-5%.

In plus, noile norme de creditare ale BNR lovesc puternic si in creditele de consum, ceea ce poate tempera cresterea PIB-ului cu inca 0,5-1%, daca tinem cont de faptul ca si cheltuielile publice s-ar putea reduce drastic, asa cum au promis in campanie toate partidele politice.

Anul 2009 nu se anunta prea bun nici pentru investiti, nu putine fiind exemplele de companii care si-au anuntat amanarea sau anularea proiectelor pentru Romania, din cauza crizei financiare globale.

In ceea ce priveste agricultura, analistii estimeaza ca 2009 are sanse foarte mici sa fie un an agricol mai bun decat acesta. In caz de inundatii sau seceta, nu este exclus ca agricultura, a carei contributie a fost hotaratoare la avansul de peste 9% din acest an, sa traga in jos cresterea economica cu inca un punct procentual.

O contributie negativa la cresterea PIB va avea si deficitul comercial, care s-ar putea adanci considerabil anul viitor, pe fondul slabei capacitati a industriei locale de a asigura necesarul de bunuri si servicii, dublata de cresterea importurilor din zona comunitara, acolo unde reducerile de pret vor fi semnificative ca urmare a punerii in aplicare a masurilor de stimulare a consumului.

Una peste alta, daca toate lucrurile merg prost, recesiunea economica va bate si la portile Romaniei.

Citeste si:
România a scăpat de Rafael Nadal. Cu cine vom juca în Cupa Davis
România a scăpat de Rafael Nadal. Cu cine vom juca în Cupa Davis
Roberto Bautista, Pablo Carreño, Carlos Alcaraz, Alejandro Davidovich şi Marcel Granollers sunt componenţii echipei Spaniei pentru întâlnirea de Cupa Davis cu România, care va avea loc la...
Condiția pusă de România rușilor pentru a inspecta baza de la Deveselu. "Oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate"
Condiția pusă de România rușilor pentru a inspecta baza de la Deveselu. "Oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate"
România a participat cu observații la răspunsurile trimise miercuri, 26 ianuarie, Rusiei de către SUA și NATO referitor la o posibilă inspecție a rușilor la baza de la Deveselu, au declarat...