In acest an, vom plati mai mult pentru electricitate si gazele naturale. Dar si viciile se scumpesc, pentru ca fumatorii vor da mai multi bani pe tigari.
Terenurile si cladirile se scumpesc si ele, ca urmare a includerii taxei pe valoare adaugata si ca urmare a continuarii, cel putin pana la sfarsitul acextui an, a scumpirii imobiliarelor, pe o continuare a trendului de supraevaluare a acestui gen de activ. Romsilva anunta ca lemnul se va scumpi si el cu pana la 20 %.
In opinia noastra insa ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze mai mult nu sunt micile scumpiri controlabile, lucrative, care se constata daca analizam exclusiv planul local al chestiunii, ci scumpirile globale care au loc, pentru ca traim intr-o lume cu evolutii dinamice nu numai pe plan politic, ci si pe plan economic, social sau climatic.
Oricare dintre scumpirile mici, controlabile asupra carora vom detalia in continuare sunt determinate exact de aceste mutatii, iar aceste mutatii ameninta sa transforma micile scumpiri controlabile, fara care nu se pot majora profiturile in economie, in mari scumpiri necontrolabile, care pot duce la inflatie, crize si falimente.
De exemplu, scumpirile "controlabile" din Romania la benzine, motorine si gazele naturale din import sunt determinate de nervozitatea de iarna a pietei globale a petrolului si gazelor. Dar aceasta nervozitate creste anul acesta fata de anul trecut. Sa nu uitam ca au trecut doar cateva ore de cand bursele americane au cotat barilul de petrol la 100 de dolari.
Ambalarea legumelor, pe de alta parte, este un alt semn al scumpirilor, determinate de politica economica pan-europeana. Romania este stat membru UE. Cetatenii europeni au o adevarata obsesie a sigurantei alimentare. Ei sunt reprezentati de ONG-uri care le apara dreptul la siguranta alimentara in spatiul UE.
Aceasta siguranta alimentara presupune o standardizare a conditiilor de livrare a produselor si oferire a serviciilor in Uniune. Dar boieria costa. Un oras curat este mai scump decat unul plin de gunoaie.
La fel, un mar ambalat perfect curat, sanatos, vidat, livrat proaspat consumatorului, la standarde paneuropene, este mai scump decat unul rosu, sanatos, plin de praf si pulbere antidaunatori, cules de pe jos, dintr-o livada de la Pascani si vandut asa in piata.
Taxele la gaze si electricitate, cu 30% mai scumpe
Noile modificari aduse Codului Fiscal prevad ca taxele pentru electricitate si gaze naturale, folosite drept combustibil pentru incalzire, sa creasca aproximativ cu 30%. Preturile vor creste, ca urmare a aplicarii noului nivel al accizelor.
In urmatorii ani, Romania trebuie sa se alinieze valorii accizelor practicate in celelalte state UE. Taxa la motorina va fi majorata cu peste 5%, pana la 325 de euro/tona. Tigarile vor fi si ele mai scumpe, insa de la mijlocul anului viitor, tot din acelasi motiv.
Vosganian: Energia nu se scumpeste in luna ianuarie
Energia electrica nu se scumpeste de la 1 ianuarie, a declarat la sfarsitul anului trecut ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, adaugand ca, pe de alta parte, scumpirea gazelor nu va fi impovaratoare pentru populatie.
Demnitarul a explicat: "La enegie, in anul 2008, va exista o formula de pret prin care sa fie o crestere zero. In legatura cu gazul, avem discutii cu autoritatea de reglementare (n.n.: ANRE), ca sa vedem ce formula vom gasi. Vreau sa spun insa ca acea aliniere a preturilor la cele din UE se va face dupa o formula care sa nu impovareze populatia".
Ministrul sustine ca in acest an scumpirile la energia electrica si gaze nu vor depasi inflatia. La sfarsitul lunii decembrie, surse din ANRE declarau pentru NewsIn ca gazele naturale din import vor fi mai scumpe cu cel putin 16%, de la 1 ianuarie, acoperind 35% - 40% din consumul national, in trimestrul I, in timp ce pretul gazelor din productia interna nu va fi modificat, la inceputul anului.
Gazele importate, mai scumpe cu 16%
Gazele naturale din import vor fi mai scumpe cu cel putin 16% si vor acoperi 35% - 40% din consumul national in primul trimestru, in timp ce pretul gazelor din productia interna nu va fi modificat.
"Pretul gazelor din import va creste de la 310 - 315 dolari/mia de metri cubi, la 360 - 370 de dolari/mia de metri cubi. Majorarea va avea un impact semnificativ asupra tarifelor finale platite de populatie. In primul trimestru, adica in perioada rece, ponderea gazelor importate va fi de circa 35% - 40% din totalul consumului", declarau surse din ANRE la finele anului trecut.
Acestea au mai spus ca pretul gazelor din productia autohtona nu va fi modificat de la 1 ianuarie. "Desi exista un program de aliniere a preturilor din productia interna la cele internationale, acesta tine cont de puterea de cumparare a populatiei. Alinierea se va face in pasii permisi de factori conjuncturali, ca prognozele meteo, consumul de energie sau cursul valutar".
Pretul gazelor din productie interna este in prezent de 470 de lei/mia de metri cubi si a crescut ultima data la 1 iulie 2007, de la 455 lei/mia de metri cubi. ANRE nu a stabilit inca un calendar pe anul 2008, de crestere a pretului gazelor din productia autohtona.
Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost operata pe 1 octombrie 2007, cand preturile pentru populatie au crescut cu 3,7%, din cauza scumpirii gazelor naturale din import. Pentru trimestrul al IV-lea al anului 2007, ANRE a estimat un nivel de pret de 315 dolari/mia de metri cubi la gazele din import, in crestere cu 40 de dolari/mia de metri cubi, comparativ cu trimestrul al III-lea al anului.
Petrom a scumpit benzina si motorina
Petrom a scumpit benzina cu sapte bani si motorina cu noua bani, incepand de sambata, 29 decembrie 2007, din cauza variatiei cotatiilor produselor petroliere.
Noile preturi ale benzinei sunt: ECO Premium 95 - 3,62 lei; Premium fara plumb 95 - 3,59 lei; Top Premium fara plumb 99+ - 3,92 lei; OMV Carrera 95 - 3,69 lei; OMV Carrera 100 - 4,32 lei.
Noile preturi ale motorinei sunt: OMV Premium Diesel / Alpine Diesel - 4,04 lei; Top Euro Diesel 4 / Top Nordic Diesel - 3,68 lei; OMV Sprint Diesel - 3,74 lei; Euro Diesel 4 - 3,60 lei.
TVA scumpeste imobiliarele
Tranzactiile cu terenuri si cladiri vor cuprinde si taxa pe valoare adaugata. Estimarile arata ca noile prevederi vor aduce la veniturile bugetare un plus de 2,49 miliarde de lei, in anul 2008. Modificarile aprobate de Guvern in luna octombrie se aplica atat la tranzactiile cu terenuri si cladiri, cat si la lucrarile de constructii-montaj.
Aceasta marire a TVA este bomboana pe coliva. Si asa imobilele, locuintele si terenurile din Romania sunt atat de puternic supraevaluate, ca atunci cand primul mare afacerist din bransa va incepe sa scada pretul de vanzare, bula de sapun se va dezumfla dramatic si aceasta poate duce la pierderi incalculabile.
Preturile cresc oricum tot acest an cu cel putin 15% - 20%, urmand, cum estimeaza analistii, sa scada de-abia de la finele anului. Pe ce se bazeaza expertii acestia, nu stim. Avand in vedere ca ei au afaceri sau lucreaza pentru mari firme de imobiliare sau dezvoltatori, este posibil sa fie vorba pur si simplu despre calcule de business.
Lemnul, mai scump
Se scumpeste si lemnul cu pana la 20%, anunta Romsilva. Cele mai mari cresteri se vor inregistra la speciile valoroase, precum ciresul sau paltinul. Vestea buna este ca lemnul pentru foc nu se va scumpi, deocamdata cel putin.
Potrivit Ministerului Agriculturii, preturile de referinta pentru comercializarea lemnului in anul 2008 variaza de la 62 de lei/metru cub, in cazul rasinoaselor, la aproape 7.500 de lei/metru cub de nuc negru.
Ambalarea scumpeste legumele
Legumele proaspete vor fi vandute doar in ambalaje conforme cu normele europene in domeniu, pe care vor fi scrise soiul, calitatea, producatorul, in general toate datele de identificare, pentru a se putea stabili trasabilitatea produsului respectiv.
Trasabilitatea este calitatea unui produs de a putea fi urmarit pana la producator. Ea este asigurata daca pe ambalaj sunt inscriptionate originea produsului, numele celui care le-a ambalat, soiul, cantitatea si calitatea. Alimentele tratate cu radiatii ionizate trebuie sa poarte inscriptia "iradiate" sau "tratate cu radiatii ionizate".
Speciile de legume destinate consumului in stare proaspata, supuse controlului de conformitate cu standardele de comercializare, vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii.
Pentru legumele si pepenii transportati vrac si incarcati direct in mijloacele de transport, toate elementele prevazute de standardele de comercializare a legumelor vor fi inregistrate in documentele de insotire a marfii.
Lactatele se vor scumpi cu 10-15%
Potrivit presedintelui Asociatiei Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, in luna decembrie a anului trecut pretul laptelui si al produselor lactate s-a majorat cu 10 - 15 %. Scumpirea este provocata de lipsa materiei prime.
Desi sustin ca nu profita de sarbatori pentru a majora preturile, agentii economici recunosc ca in aceasta perioada cererea de lactate este mai mare, comparativ cu lunile anterioare.
Pe de alta parte, reprezentatii crescatorilor de animale spun ca aceasta scumpire nu este justificata, pentru ca la poarta fermei litrul de lapte nu isi va modifica pretul. Procesatorii din industria laptelui cred ca in ianuarie este posibila o noua scumpire.
Foarte multi smecheri din Romania... Vezi tot