Ce tara are cea mai buna economie?

Marti, 16 Februarie 2010, ora 07:02
8436 citiri
Ce tara are cea mai buna economie?
Foto: Arhiva

Cine ar castiga intr-un concurs economic intre Europa, Statele Unite si China?

Raspunsul corect, sustin economistii internationali, este Europa, mai bine zis cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Cu o populatie de 500 de milioane de cetateni, Uniunea Europeana produce aproape la fel de mult precum Statele Unite si China la un loc, desi perceptia la nivel global este ca SUA domina economia mondiala.

Este general recunoscut faptul ca tara asiatiaca va deveni o superputere in acest secol, depasind Statele Unite din punctul de vedere al produsului intern brut pana in 2035. Insa, estimarile pe termen atat de lung au fost, de obicei, eronate. De exemplu, la inceputul secolului 20, strategistii prevedeau ca Argentina va fi o putere mondiala in 20 de ani, iar, la sfarsitul anilor 1980, Japonia era considerata viitorul lider economic global. Aceste lucruri, evident, nu s-au intamplat.

Ultimele estimari pesimiste despre Europa au fost iscate de criza datoriilor si a deficitului bugetar din Grecia, ridicand problema "rezistentei" monedei euro, folosita de 16 tari din Uniune.

Totusi, de ce crede toata lumea ca SUA reprezinta salvarea - cel putin economica - a planetei, desi are probleme fiscale chiar mai grave? Si de ce sunt inca multi cei care prevad ca viitorul va fi dominat de SUA si China, asa-numitele G-2?

Adevarul este ca putini economisti, analisti, politicieni si oameni de rand vad in Europa un model de urmat pentru Statele Unite si alte tari. Potrivit lui Steven Hill, de la programul politic New American Foundation, din Washington, citat de Reuters, este fapul ca majoritatea americanilor nu cunosc realizarile europene si "sunt reticenti la a privi in alta parte, deoarece 'noi suntem cei mai buni'".

De altfel, expresii de tipul "noi suntem cei mai buni" si "America este numarul 1" sunt folosite frecvent mai ales de persoanele care nu au calatorit nicioadata in afara granitelor SUA, prin urmare nu au cum sa faca o comparatie, iar acestia sunt majoritari, avand in vedere ca doar unul din cinci americani are pasaport.

Ce spun cifrele?

Este nevoie de o "armata" de statistici pentru a demonstra ca Statele Unite sunt in urma Europei in aproape toate aspectele socio-economice.

Desi cresterea Chinei este impresionanta, tara ramane, in esenta, un subcontractor al Vestului si sufera din cauza contraditiilor interne.

"Cand vorbesc in fata audientelor americane, multora nu le vine sa dea crezare cifrelor pe care le citez", a explicat Hill. "Companiile americane fac profituri mai mari in Europa decat oriunde altundeva, de 20 de ori mai mari decat in China, de exemplu? 179 dintre cele mai mari companii din lume sunt europene, in comparatie cu 140 americane? Aceste lucruri nu se potrivesc preconceptiilor pe care le au", a adaugat el.

Insa preconceptiile exista deoarece mass media americana a descris Europa drept o regiune in criza continua, cu taxe mari si standarde de viata sub nivelul din SUA, iar sistemul universal de sanatate, pensiile garantate, vacantele lungi si programul mai scurt de munca sunt considerate reteta pentru stagnare economica. "In transmiterea stirilor peste Atlantic, mitul a luat locul realitatii", a spus Hill.

Totusi, analistul de la New American Foundation are companie buna. Joseph Stiglitz si Paul Krugman, ambii castigatori ai Premiului Nobel pentru Economie, au, la randul lor, pareri foarte bune despre modelul european.

De altfel, intr-un interviu recent, Krugman a demonstrat ca progresul si egalitatea sociala pot functiona impreuna.

Pe de alta parte, Hill sustine ca impartirea tarilor in functie de produsul intern brut este gresita, deoarece nu reflecta adevarul despre bunastarea unei tari. De exemplu, un dolar cheltuit pentru a trimite un tanar in inchisoare se adauga la PIB in aceeasi masura ca si un dolar cheltuit pentru a-l trimite la facultate.

Astfel, luand in considerare toti factorii care duc la o viata mai buna, pe langa PIB, cum ar fi cosul zilnic, sumele alocate vancatelor si distractiei, mediu, libertatile personale, sanatate, infrastructura si siguranta, SUA nu este in top. Potrivit revistei International Living - culmea, din Statele Unite - Franta detine prima pozitie in acest clasament, pentru al cincilea an la rand. SUA este pe locul 7.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#economie Europa, #economie Statele Unite, #economie China , #stiri economice
Comentarii