Cea mai mare coalitie de investitori romani si straini critica OUG anuntata de Teodorovici: Poate duce la manipularea pietei de capital

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 23:58
3456 citiri
Cea mai mare coalitie de investitori romani si straini critica OUG anuntata de Teodorovici: Poate duce la manipularea pietei de capital
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa investigheze toate tranzactiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru ca ce s-a intamplat pe bursa este practic o baie de sange, iar pierderi de 10-15-20% si cresteri ulterioare nu sunt sanatoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabila a pietei de capital, care se doreste a fi un motor important de finantare a economiei romanesti, considera Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham si task force lider Piete financiare, in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

De asemenea, specialistul atrage atentia ca astfel de initiative pot conduce la manipularea pietei de capital.

"Ne-am pus intrebarea daca aceasta ordonanta (privind noile masuri fiscal-bugetare - n. r.) va avea un impact, pentru ca ea deja produce efect. Doar initierea acestei ordonante a muscat serios azi din piata de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la infiintare, Bursa de Valori fiind practic ingenuncheata doar la ideea ca aceasta ordonanta ar putea trece, iar ceea ce s-a intamplat astazi pe bursa este practic o baie de sange, o baie de sange pe care eu, in cei 20 de ani de activitate in piata de capital, nu am reusit s-o vad in Romania", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Cristian Agalopol, au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzactionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din pretul de piata.

"Mai mult de atat, piata bursiera astazi are o pondere de 15% in PIB, capitalizarea a pierdut astazi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Actionarii si statul, intrucat statul este cel mai mare actionar al BVB, iar prin aceasta ordonanta si-a facut o mare defavoare.

O alta ingrijorare a pietei de capital este ca prin aceasta initiativa toate eforturile noastre de a promova piata de capital si de a sustine upgradarea pietei de capital in categoria pietelor emergente este pusa la risc. Practic, toate promisiunile noastre catre agentiile de rating in ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de intrebare. Este un moment destul de delicat pe care piata de capital si BVB il trec astazi si singurul mod de a iesi din aceasta situatie este ca aceasta initiativa sa fie urgent retrasa", a sustinut el.

Specialistul a atras atentia ca astfel de initiative, cum este cea a ordonantei de urgenta privind noile masuri fiscal-bugetare, pot conduce la manipularea pietei de capital.

"O alta ingrijorare a pietei de capital este ca, in general, astfel de initiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piata si dorinta noastra este ca ASF sa investigheze azi toate tranzactiile care s-au facut la BVB pentru ca pierderi de 10-15-20% si cresteri ulterioare nu sunt sanatoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabila a pietei de capital care se doreste a fi un motor important de finantare a economiei romanesti.

Punctul nostru de vedere, al pietei de capital, este ca aceasta ordonanta sa fie urgent retrasa si dorim sa adresam prin acest eveniment o invitatie deschisa catre Guvern si catre decidentii politici de a se aseza cu noi la masa dialogului sa gasim toti pasii care trebuie parcursi atat pentru suportul pietei de capital, pentru dezvoltarea ei, dar si pentru o dezvoltare sanatoasa si sustenabila a economiei romanesti", a subliniat Agalopol.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marti seara, de la Palatul Victoria, o serie de masuri fiscal - bugetare care urmeaza sa fie adoptate pana la sfarsitul acestui an, printre cele mai importante vizand o "taxa pe lacomie" care sa se aplice, de la 1 ianuarie 2019, institutiilor financiar-bancare, in cazul in care ratele ROBOR la 3 si 6 luni depasesc o anumita valoare. Autoritatile estimeaza la trei miliarde de lei impactul acestei masuri.

De asemenea, Executivul are in vedere plafonarea pretului la gazele naturale din productia interna la 68 lei/MWh, pe o perioada de trei ani, pana in februarie 2022, dar si o contributia baneasca perceputa de la operatori economici care desfasoara activitati in domeniul energiei electrice si termice de 3% din cifra de afaceri realizata de acestia. Si comunicatii se majoreaza taxele aferente pe ANCOM la 3%.

Totodata, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmeaza sa fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoana se va putea retrage de la un fond de pensii, dupa minimum cinci ani de participare.

Anuntul ministrului, urmat de publicarea in dezbatere publica a proiectului de ordonanta de urgenta, a starnit numeroase reactii negative din partea mediului de afaceri.

In context, Bursa de la Bucuresti a consemnat miercuri o scadere record, in conditiile in care indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 15 actiuni, a inregistrat un declin de 11,52%. Cele mai mari pierderi le-au consemnat actiunile bancilor, titlurile Banca Transilvania incheind sesiunea cu o scadere de -19,91% si BRD-GSG de 16,62%.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#oug Teodorovici manipulare piata capital , #stiri economice
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Cu cele 3 miliarde pierdute puteam inlocui tot PSD-ul cu cei mai