Ziare.com

Cehia poate adopta euro cel mai devreme in 2015

Duminica, 14 Martie 2010, ora 20:47

   

Cehia poate adopta euro cel mai devreme in 2015
Republica Ceha ar putea adopta euro cel mai devreme in 2015, daca reuseste sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din produsul intern brut (PIB) impus de Uniunea Europeana, a declarat ministrul ceh de finante, Eduard Janota.

Autoritatile de la Praga nu au in prezent o tinta de intrare in zona euro, insa trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2013, de la nivelul de 6,6% atins anul trecut, cand Cehia a cunoscut cea mai grava recesiune de la prabusirea comunismului. Pentru 2010, bugetul Cehiei prevede un deficit de 5,3% din PIB, citat de Bloomberg.

Janota a precizat, intr-o dezbatere la televiziunea publica ceha, ca guvernul poate cere in 2013 sa intre in ERM 2 (exchange-rate mechanism), anticamera zonei euro, in care trebuie sa demonstreze stabilitatea monedei cel putin doi ani.

"Astfel, 2015 ar fi cea mai apropiata data pentru intrarea in zona euro", a explicat ministrul ceh, care a avertizat ca reducerea deficitului bugetar va cere masuri dure.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Economia ceha isi revine din recesiune, inregistrand in trimestrul IV din 2009 o crestere de 0,7% fata de trimestrul precedent. Pentru 2010, guvernul ceh estimeaza o crestere a PIB de 1,3%, identica cu cea anticipata pentru Romania.

Romania si-a propus sa adopte efectiv euro de la 1 ianuarie 2015.
Citeste mai multe despre Cehia adopta euro
Sursa: rNews

Articol citit de 754 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor