Cei care au platit taxa auto nu mai au treaba cu taxa de poluare

Sambata, 05 Iulie 2008, ora 09:32
3019 citiri
Cei care au platit taxa auto nu mai au treaba cu taxa de poluare

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile au semnat, vineri, un ordin comun prin care persoanele care au platit taxa auto pana la finalul lunii iunie isi pot inmatricula masinile fara actualizarea taxei si isi pot recupera o parte din aceasta taxa.

De asemenea, acesti contribuabili pot beneficia, daca este cazul, de procedura de restituire prevazuta la art.11 din OUG 50/2008 si art.6 din Normele metodologice de aplicare a OUG 50/2008, se arata intr-un comunicat al MEF, citat de NewsIn.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au organizat o videoconferinta de informare, cu prefectii si directorii directiilor generale ale finantelor publice judetene, asupra modificarilor legislative prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind instituirea taxei pe poluarea auto si a Normelor Metodologice de aplicare a OUG 50/2008 aprobate prin Hotararea de Guvern (HG) 686/2008.

Taxa de poluare a inlocuit de la 1 iulie 2008 taxa de prima inmatriculare. Fiscul a transmis pe 2 iulie ca a deschis noi ghisee, a suplimentat personalul si l-a instruit, pentru a solutiona rapid orice solicitare din partea contribuabililor, ca sa evite aglomerarile create la sediile administratiilor fiscale, in urma aplicarii prevederilor Ordonantei pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.

De la 1 iulie 2008, soferii se pot programa la reprezentantele Registrului Auto Roman pentru a efectua expertiza tehnica necesara la calculul taxei de poluare auto, care a intrat in vigoare de marti. Tarifele percepute de RAR sunt de 243,20 lei pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si de 299 lei pentru cele care depasesc greutatea respectiva.

Taxa de poluare auto trebuie platita, de la 1 iulie, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si este calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului.

In functie de gradul de poluare a motorului, taxa poate fi diminuata, la reducere fiind luate in calcul vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situatia tehnica generala si nivelul de dotare, deprecierea fiind stabilita contra cost de RAR.

Citeste si:
Turismul are cel mai mic aport în creșterea nivelului de poluare, arată un studiu. ”Realitatea impusă de pandemie a reorientat opţiunile turiştilor”
Turismul are cel mai mic aport în creșterea nivelului de poluare, arată un studiu. ”Realitatea impusă de pandemie a reorientat opţiunile turiştilor”
Reprezentanții Alianței pentru Turism (APT) spun că acest sector economic are cel mai mic aport, în comparație cu alte domenii ale industriei, în creșterea nivelului de emisii de gaze cu...
Rareș Bogdan îl ironizează pe Ludovic Orban. ”Îl asigur că-i vom aşeza tabloul pe peretele din sediul central al PNL”
Rareș Bogdan îl ironizează pe Ludovic Orban. ”Îl asigur că-i vom aşeza tabloul pe peretele din sediul central al PNL”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan îl ironizează la RFI pe fostul lider al formaţiunii, Ludovic Orban, după ce acesta a spus că parteneriatul său cu Klaus Iohannis s-a încheiat. "Nu...
Sursa: Ziare.com