Cele mai pesimiste scenarii pentru economie in 2008

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 07:09
1147 citiri
Cele mai pesimiste scenarii pentru economie in 2008

Desi anul economic 2008 a inceput cu stangul pe pietele financiare, el nu poate fi cu mult mai slab decat 2007, spun analistii. Ipotezele cele mai pesimiste pentru acest an ar putea fi: o incetinire a consumului, o crestere economica de pana la 4% (fata de 5,8-6% in 2007), o mentinere peste 6% a inflatiei, continuarea deprecierii cursului, un deficit bugetar mare si unul de cont curent in continua explozie, dar si reticenta mai accentuata a investitorilor straini, informeaza "Ziarul Financiar".

Capacitatea de rambursare a romanilor care au credit ar putea fi afectata daca inflatia se va mentine la un nivel inalt si daca piata valutara va fluctua in continuare. In acelasi timp presiunea ar putea creste pentru puterea de cumparare dar si pe venitul de consum, cred ce mai pesimisti analisti.

Scenariul ar fi in acest caz negru pentru retaileri, dar si pentru toata industria de consum, motorul economiei din ultimii ani.

Economistii nu vad constructiile incetinind, in timp ce productia industriala si exportul ar putea fi afectate de o posibila continuare a deprecierii leului.

"Pentru cresterea economica, cel mai pesimist scenariu ar fi o crestere egala cu cea din 2007, cand am avut un an agricol foarte slab. Avem o economie meteodependenta", a declarat Lucian Anghel, economist-sef al BCR, ceva mai optimist, pentru "Ziarul Financiar". In conditiile unui an agricol normal, "este posibil sa avem mari surprize, cu o crestere apropiata de 7%", a mai spus el.

Anghel crede si ca inflatia nu poate fi mai proasta decat cea de anul trecut, cand s-a apropiat din nou de 7% spre finele anului. Riscul principal pentru inflatie vine, in opinia lui, din partea cursului de schimb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#leul, #economie, #inflatie, #scenariu, #curs valutar , #stiri economice