Cele mai rasunatoare falimente din istoria SUA

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 07:32
4348 citiri
Cele mai rasunatoare falimente din istoria SUA
Foto: Arhiva

Economia americana a primit, din nou, o lovitura in plin: cererea de punere sub protectia legii falimentului a cunoscutei societati American Airlines.

Dupa MF Global, aflat in aceeasi situatie acum doua luni si ceva, efectul psihologic al unui nou faliment are aspect de hecatomba pentru economia americana, care, in ultimul deceniu a inregistrat o spectaculoasa suita de falimente.

Este adevarat ca respectiva companie aeriana americana, a treia ca marime in SUA, se pune deocamdata sub protectia legii falimentului, dar nu-i exclus sa asistam doar la un prim pas spre potentiala lichidare, desi n-ar fi imposisibila nici restructurarea, respectiv balonul de oxigen, capabil sa duca la reanimarea companiei.

Chiar si La Tribune, trecand in revista numarul mare de falimente spectaculoase, care au zguduit ecnomia americana, observa ca unele au reusit redresarea.

Pacific Gas & Electric Co

Anul falimentului: 2001 - Evaluare: 36,1 miliarde de dolari. Cauza: criza de energie electrica in California. Abia in 2004, dupa plata a 10 miliarde de dolari la creditori, a putut fi evaluata dimensiunea pagubelor. De altfel, chiar si astazi, clientii Pacific Gas & Electric Co inca mai platesc pretul manageriatului deficitar al societatii.

Thomburg Mortgage

Anul falimentului: 2009 - Evaluare: 36.5 miliarde de dolari. Cauza: pe de o parte, criza locuintelor, iar, pe de alta parte, criza creditelor, la care manageriatul nu a stiut sa faca fata.

Chrysler

Anul falimentul: 2009 - Evaluare: 39.3 miliarde de dolari. Cauza: in 2008, productia de automobile a fost puternic afectata de scaderea consumului si inasprirea conditiilor de credit bancar. Ulterior, operatiunile companiei au fost transferate intr-o companie noua, Chrysler Group LLC precum si Fiat. Dupa doi ani, compania s-a redresat si a devenit din nou profitabila.

Conseco

Anul de falimentului: 2002 - Evaluare: 61.4 miliarde de dolari. Este o societate de asigurari, care pe parcurs s-a angajat neinspirat in finantarea afacerilor imobiliare, nerezistand socului care incepea sa apara in acest sector. Operatiunea dura de restructurare a dus, totusi, in cele din urma, la supravietuirea companiei.

MF Global

Anul falimentului: 2011 - Evaluare: 41 miliarde de dolari. Cauza: liderii MF Global au mizat gresit pe achizitionarea datoriilor suverane europene, crezand ca au prins momentul oportun sa adopte pentru societate profilul avantajos de investment banking. Au pus in joc 6 miliarde de euro in prima parte a anului 2011. In octombrie, au constatat ca uriasa suma se topeste. Se pare ca aceasta este cea mai mare victima a crizei datoriilor.

Enron

Anul falimentului: 2001 - Evaluare: 65,5 miliarde de dolari. Cauza: a demarat de la un mare scandal de coruptie si de manipulari contabile, care au dus, in cele din urma, la lichidarea acestui gigant energetic. In urma scandalului iscat, parlamentul a decis separarea activitatilor de audit si de consultanta.

CIT Group

Anul falimentului: 2009 - Evaluare: 80,4 miliarde de dolari. Cauza: criza financiara inceputa in 2008, cand grupul a incercat o redresare, dar nu a reusit s-o duca pana la capat si, in anul urmator, a trebuit sa declare falimentul, din care nu si-a mai revenit.

General Motors

Anul falimentul: 2009 - Evaluare: 91 de miliarde de dolari. Cauza: acest lider de altadata al constructorilor de automobile, antrenat si in afaceri imobliare, nu a rezistat crizei determinata de acest din urma sector. Totusi, tinand seama de ponderea mare pe care compania o ocupa in economia americana, precum si de problema sociala ce s-ar crea prin disponibilizarea celor 200.000 salariati, guvernul federal a ajutat la salvarea compaiei.

WorldCom

Anul falimentului: 2002 - Evaluare: 103,9 miliarde de dolari. Cauza: un manageriat gresit gestionat si fraude contabile de proportii. Managerul Bernard Ebbers a fost condamnat la inchisoare. Compania falimentara a fost achizitionata de Verizon, in 2005, dupa ce fusese redenumita MCI.

Washingon Mutual

Anul falimentului: 2008 - Evaluarea: 327,9 miliarde de dolari. Cauza: cea mai mare banca de economii din SUA nu a putut rezista la panica produsa de colapsul Lehman Brothers. Clientii sai au retras, in numai zece zile, peste 16 miliarde de dolari. JP Morgan a rascumparat ultimele active, evaluate la 307 miliarde de dolari, platind un pret derizoriu.

Lehman Brothers

Anul falimentului: 2008 - Evaluarea: 691 miliarde de euro. Cauza: criza financiara, dar si defectiuni de management, dat fiind ca, inca din 2007, banca isi ascundea pierderile in conturi false. Sub aspect valoric, este cel mai rasunator faliment din istoria SUA. Consecintele acestui dezastru finaniar au ajuns sa depaseasca granitele Statelor Unite si nici nu se pot estima cu exactitate.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#falimente SUA, #faliment Lehman Brothers, #faliment Chrysler , #stiri economice