Cererea americana de titei, diminuata de preturile record la energie

Miercuri, 12 Martie 2008, ora 10:58
813 citiri
Cererea americana de titei, diminuata de preturile record la energie

Cresterea cererii de petrol a Statelor Unite va scadea brusc din cauza preturilor record la energie si a unei economii care ar putea intra in recesiune in prima jumatate a acestui an, a anuntat, marti, Administratia pentru Informatii din Energie (EIA), citata de Reuters.

Consumul american de petrol este asteptat sa creasca numai cu 40.000 barili/zi in 2088, pana la un total de circa 20,74 milioane barili/zi, a mai precizat EIA.

Nivelul este mult mai redus decat cel estimat de EIA in februarie 2007, cand agentia a prevazut pentru 2008 o cerere totala de 21,23 milioane barili/zi.

"Produsul intern brut real al Statelor Unite este estimat sa scada usor in prima jumatate a anului si apoi sa inceapa sa creasca din nou, ajungand la un nivel mediu de 1,3% in 2008, cel mai redus din 2001", a anuntat agentia.

"Incetinirea economiei, combinata cu cresterea pretului la petrol, este asteptata sa diminueze cresterea consumului american de combustibili lichizi si de alte produse petroliere la numai 40.000 barili/zi in 2008", potrivit EIA.

Departamentul de analiza din cadrul Ministerului Energiei a revizuit in crestere estimarile legate de pretul petrolului in Statele Unite in 2008, la 94 dolari/baril fata de 72 dolari/baril anul trecut.

Pretul petrolului a atins, marti, un nivel record de 109,72 dolari/baril pe piata din New York, pret care va fi resimtit de consumatori la statiile de alimentare, din moment ce pretul la benzina in Statele Unite ar putea atinge un record de 3,48 dolari/galon in mai.

Oficialii de la Casa Alba au declarat, marti, ca Guvernul nu poate face prea multe pentru a ajuta consumatorii.

"Nu ar fi corect ca presedintele sa ofere populatiei falsa speranta ca vom putea lua masuri cu un impact imediat asupra preturilor. Aceasta este o problema care va trebui sa fie rezolvata in timp", a declarat o purtatoare de cuvant de la Casa Alba.

EIA estimeaza de asemenea o scadere a cererii la nivel mondial, reducand previziunile cu 30.000 barili/zi, la 87,04 milioane barili/zi.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#cererea, #americana, #titei, #diminuata, #preturi, #record, #energie , #stiri economice