CFR are datorii de doua ori mai mari decat bugetul pe 2009

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 17:46
1269 citiri
CFR are datorii de doua ori mai mari decat bugetul pe 2009

CFR Infrastructura are datorii de 2,1 miliarde lei si va primi 1,2 miliarde lei de la bugetul de stat in anul 2009, au anuntat reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, datoriile inregistrate de CNCF CFR SA, la 31 decembrie 2008, catre furnizori (inclusiv SC Electrica) si bugetul de stat sunt in valoare de 2.166.183.000 lei, informeaza NewsIn.

Cel mai mare debit inregistrat este pentru societatile de energie electrica si pentru filialele companiei. Potrivit reprezentantilor companiei, si CFR Infrastructura are la randul sau de incasat datorii de la CFR Calatori, CFR Marfa si operatori privati, Ferotrans, Sefer, Taf Bacau si Transcombi. Pentru recuperarea sumelor pe care companile i le datoreaza CFR Infrastructura este in litigiu cu acestea.

Pentru lucrari de reparatii capitale si investitii, anul trecut CNCF CFR SA a primit de la bugetul de stat 225.273.000 lei.

Lucrarile de intretinere si reparatii ale infrastructurii feroviare necesita aproape 2,26 miliarde lei, suma care insa nu este acoperita de fondurile obtinute de la bugetul de stat sau din fondurile proprii ale companiei, declarau la sfarsitul anului trecut pentru NewsIn surse din cadrul companiei.

Potrivit surselor citate, nivelul scazut al veniturilor companiei se inregistreaza din anul 2004 deoarece TUI aplicat transportului feroviar (de calatori si de marfa) nu a crescut decat cu 2-3%, comparativ cu alte costuri - lucrari de reparatii, materiale, energie, amortizare etc.care au crescut cu 28%.

Pentru lucrari pentru intretinerea infrastructurii feroviare (linii, instalatii) necesarul CFR SA este de 1,2 miliarde lei, iar cheltuielile din venituri, proprii ale companiei, in 2008, s-au ridicat la 250 milioane lei, estimau anul trecut surse din minister.

Din cauza faptului ca infrastructura feroviara a fost subfinantata in ultimii ani, Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA a elaborat in 2008 doua proiecte de ordonanta de urgenta, necesare pentru redresarea financiara si iesirea din impasul economic in care se afla compania (care administreaza infrastructura feroviara) din 2004. Desi, CNCF CFR SA a propus aceste doua proiecte inca din luna mai 2008, ele au fost respinse de Ministerul Economiei si Finantelor.

Primul proiect de ordonanta supus aprobarii Ministerului de Finante viza reglementarea unor masuri financiare in domeniul transporturilor in anii 2008-2009, proiect prin care CFR SA propune capitalizarea companiei pentru achitarea datoriei in valoare de 987 mil. lei catre furnizorii de energie electrica si a datoriei de 213 mil. lei catre bugetul general consolidat al statului.

Realizarea acestor masuri financiare ar fi asigurat resursele financiare necesare pentru stingerea datoriilor catre furnizorii de energie electrica si bugetul general consolidat al statului.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#CFR Infrastructura datorii, #CFR buget 2009 , #stiri economice
Comentarii