China a devenit cea mai bogata tara din lume

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 17:38
7596 citiri
China a devenit cea mai bogata tara din lume

Rezervele valutare ale Chinei au depasit pentru prima data 2.000 de miliarde de dolari, la sfarsitul trimestrului al doilea din 2009, republica devenind astfel cea mai bogata tara din lume.

China a reusit sa-si majoreze rezevele valutare datorita masurilor luate in cadrul unei strategii de iesire din recesiune. Astfel, odata cu recuperarea economica a crescut si numarul investitorilor care s-au aratat interesati sa achizitioneze actiuni si proprietati pe piata chineza, informeaza Bloomberg.

In trimestrul al doilea, rezervele valutare au crescut cu suma record de 178 de miliarde de dolari, la 2, majorarea fiind de 132 miliarde de dolari, potrivit Bancii Poporului din China. In primul trimestru din 2009, rezervele valutare au urcat cu mai putina viteza, cu doar sapte miliarde de dolari.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 34,8 miliarde de dolari in perioada aprilie-iunie, iar investitiile straine directe au crescut cu 21,2 miliarde de dolari, lasand neidentificata sursa celei mai mari parti a fondurilor intrate in rezerva valutara.

China, prima care iese din recesiune

Totodata, China este si prima forta economica care iese din recesiune, inregistrand in trimestrul al doilea o crestere de 7,9%, dupa ce avansul din primele trei luni, de 6,1%, a fost cel mai slab din ultimii zece ani.

China, cel mai important contribuitor la dezvoltarea economiei mondiale, a devansat Japonia, devenind a doua mare piata de capital la nivel mondial, dupa ce programul guvernamental de sustinere a activitatilor, de 4.000 de miliarde de yuani (585 miliarde dolari) a stimulat creditarea si cresterea preturilor actiunilor.

Astfel, s-a pus bazele respectarii tintei de crestere economica de 8% pentru 2009, crearea de locuri de munca si mentinerea stabilitatii sociale, se arata intr-un comunicat al biroului de statistica din China. (A.T.)

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...