China isi pierde investitiile straine

Luni, 15 Iunie 2009, ora 11:25
1570 citiri
China isi pierde investitiile straine
Foto: Daylife

Investitiile straine directe in China au scazut cu 17,8 procente, in mai, pentru a opta luna consecutiv, ajungand la 6,38 de miliarde de dolari.

In luna aprilie, investitiile straine directe scazusera cu 22,5 procente, relateaza Bloomberg.

Economia Chinei se bazeaza pe un plan de stimuli financiari de 586 de miliarde de dolari, din partea statului.

"Companiile doar incearca sa supravietuiasca crizei, nu cred ca au chef de extindere agresiva in afara propriei tari", a spus Wang Qing, economist sef pentru Asia, la Morgan Stanley, din Hong Kong.

Economia chineza a crescut cu doar 6,1 procente, in primul trimestru din acest an, cel mai lent ritm de mai mult de zece ani. La nivelul intregului an, cresterea ar putea ajunge la 7,5 procente.

Problemele economice ale Chinei includ o scadere a exporturilor, a profiturilor, a productiei industriale, dublate de o crestere a somajului si deficit de buget. Pe de alta parte, se observa o crestere a vanzarilor retail si a investitiilor in active, in zonele urbane. De asemenea, se anunta o vara foarte buna pentru agricultura.

"China nu trebuie sa subestimeze dificultatile si trebuie sa se pregateasca sa le infrunte, pe termen lung", a declarat premierul chinez Wen Jiabao.

Investitiile straine directe reprezinta aproximativ 30% din productia industriala, 55% din comert si 11 procente din forta de munca, la nivel urban, potrivit Ministerului Comertului.

Pentru a stimula economia, China va usura procedurile pentru investitiile straine, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Yao Jian.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#investitii straine China, #scadere investitii straine , #stiri economice
Comentarii