China si Rusia renunta la dolar

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 21:08
4418 citiri
China si Rusia renunta la dolar
Foto: China Daily

Rusia si China au decis sa renunte la dolar si sa foloseasca propriile valute in schimburile comerciale dintre cele doua state, au anuntat premierul chinez, Wen Jiabao, si omologul sau rus, Vladimir Putin.

Expertii chinezi au spus ca decizia a fost luata din cauza relatiilor apropiate dintre Beijing si Moscova, si nu are ca scop atacarea dolarului, ci protectia propriilor economii. "Cat despre intelegerea comerciala, am decis sa folosim propriile valute", a spus Putin intr-o conferinta care a avut loc in Sankt Petersburg, potrivit cotidianului chinez China Daily.

Yuanul a inceput acum sa fie tranzactionat pe piata interbancara chineza impotriva rublei, in timp ce renminbi va putea fi tranzactionat in curand, impotriva rublei, in Rusia. "Aceasta a dus la un pas important pentru schimbul comercial, fiind un rezultat al consolidarii sistemelor financiare," a spus acesta.

Putin a facut aceste remarci dupa intalnirea cu Wen. Acestia au mai semnat, in cadrul ceremoniei, inca 12 documente, inclusiv pentru cooperare in sectorul energetic. Documentele acopera cooperarea in aviatie, constructia de cai ferate, sectorul vamal, protejarea drepturilor de autor, cultura si telecomunicatii. Detaliile documentelor urmeaza a fi prezentate.

Putin a mai spus ca una dintre intelegeri vizeaza achizitia a doua reactoare nucleare, de catre Tianwan, cel mai dezvoltat complex nuclear pentru producerea energiei electrice din China. Premierul rus a mai propus stimularea vanzarii de materii prime, principalul export al Rusiei catre China, dar stabilirea preturilor s-a dovedit a fi un subiect sensibil.

Viceprim-ministrul rus, Igor Sechin, care supervizeaza sectorul energetic din Rusia, a spus dupa intalnirea cu reprezentantii chinezi ca Moscova si Beijingul nu se vor intelege asupra pretului pentru gaz inainte de jumatatea anului viitor.

Rusia doreste ca guvernul chinez sa plateasca tarife asemanatoare celor pe care compania Gazprom le cere clientilor europeni, dar Beijingul doreste o reducere.

Wen a spus in cadrul unei conferinte de presa ca parteneriatul dintre Beijing si Moscova a "atins un nivel fara precedent", adaugand ca cele doua tari "nu vor deveni niciodata inamice". In ultimul an, "cooperarea strategica dintre noi a indurat teste dure si a ajuns la un nivel fara precedent", a spus Wen, adaugand ca cele doua natiuni sunt mult mai increzatoare si determinate in apararea intereselor comune.

"China va urma calea dezvoltarii pasnice si sustine renasterea Rusiei ca mare putere," a spus acesta. "Modernizarea Chinei nu va afecta interesele altor tari, in timp ce un parteneriat sino-rus puternic este in concordanta cu interesele ambelor state."

Premierul chinez a spus ca Beijingul este dispus sa stimuleze cooperarea cu Moscova in Asia de nord-est, Centrul Asiei si in regiunea Asia-Pacific, cat si in organizatiile internationale, pentru atingerea unei "ordini mondiale juste si rezonabile" privind politica si economia mondiala.

Sun Zhuangzhi, un cercetator de la Academia Chineza pentru Stiintele Sociale, a spus ca noul acord dintre China si Rusia urmeaza o tendinta mondiala, dupa ce criza financiara a scos la lumina defectele unui sistem financiar mondial dominat de dolar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economie China Rusia, #cooperare economica China Rusia , #stiri economice
Comentarii