China trebuie sa spuna "stop" politicilor de relansare economica

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 12:05
2095 citiri
China trebuie sa spuna "stop" politicilor de relansare economica

Pentru China, anul 2010 ar trebui sa fie marcat de o revenire la controlul monetar, uitand de criza internationala si punand accent pe temerile privind o economie supraincalzita.

In prima jumatate a lunii ianuarie, Banca centrala din China si-a exprimat intentia de a nu lasa economia sa vina pe urmele economiei Japoniei, cand, in anii '80 bula speculativa a pus capat "miracolului economic" nipon, iar aceste demersuri trebuie sa continue.

Primele masuri au fost deja luate, insa ceva mai lent. Pentru a atrage lichidati, guvernul chinez a apelat la cresterea rezervelor minime obligatorii ale bancilor si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale. Dar acesta este doar inceputul, sustin analistii.

"Cred ca suntem la inceputul unei noi etape de control monetar. Vom vedea mai multe masuri in urmatoarele luni", spune Peng Wensheng, de la Barclays Capital din Hong Kong, citat de AFP.

Primele masuri au fost anuntate imediat dupa ce presa a anuntat ca bancile au imprumutat o suma record in prima saptamana a lunii ianuarie, adica 600 de miliarde de yuani (60 miliarde de euro), mai mult decat suma cumulata de imprumuturi in octombrie si noiembrie. Masura a fost luata anticipand o criza a creditelor la mijlocul lunii februarie.

La sfarsitul anului 2008-inceputul lui 2009, guvernul chinez a incurajat bancile sa acorde cat mai multe credite pentru a sprijini planul de redresare anuntat in noiembrie 2008, cand economia tarii incetinise. Rezultatul a fost umitor: in 2009, bancile au acordat de doua ori mai multe imprumuturi decat 2008.

Viteza cu care institutiile financiare au pus in aplicare aceasta politica a adus in cele din urma la temerile privind o crestere a creditelor neperformante, revenirea inflatiei si crearea de bule.

"Cresterea economica de anul trecut a fost, de fapt, o problema. In 2010, trebuie gestionate consecintele cresterii economice si a masurilor luate pentru a revigora economia. China nu mai are nevoie de politici de relansare", a declarat Eric Fishwick, economist la CLSA Asia-Pacific, Hong Kong.

In 2010, un an economic greu pentru multe tari, China trebuie sa adopte majorari ale ratelor dobanzii si ale ratelor de schimb. "Am spus de mai multe ori ca rate ale dobanzilor mai mari si un yuan mai puternic sunt elemente esentiale", a adaugat Brian Jackson, de la Royal Bank of Canada, lucru ce ar putea fi pus in practica la sfarsitul primului trimestru din acest an.

O intoarcere la controlul monetar ar putea conduce mai devreme sau mai tarziu la "miscari" ale yuanului, de fapt, ceea ce s-a intamplat de fapt si cu dolarul in vara anului 2008.

Daca in 2008, afectata de criza de la nivel global, China a avut o crestere de doar 6,8% in ultimul trimestru al anului, iar tara a raspuns imediat cu un pachet de stimulare de mai mult de 4.000 de miliarde de yuani (400 de miliarde de euro la cursul actual), precum si o politica monetara "moale", acum tara trebuie sa se concentreze asupra preveniri efectelor cauzate de o crestere peste asteptari.

Analistii estimeaza ca niciodata un guvern al unei tari nu a avut o misiune atat de importanta. Desi scenariile nu prea optimiste propulseaza tara pe acelasi traseu ca si Japonia, China trebuie sa ia masuri pentru a preveni o bula a activelor.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...