Chinezii invata engleza pentru a-si asigura succesul

Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 12:25
2573 citiri
Chinezii invata engleza pentru a-si asigura succesul
Foto: chinesetime.cn

China si India, economiile emergente cu cel mai mare numar de locuitori din lume, au avut intotdeauna o relatie speciala de rivalitate explicata prin puterea pe care fiecare din ele vrea sa o exercite in regiune.

Relatiile bilaterale complicate dintre cele doua tari vecine au cunoscut atat perioade de pace, cat si de razboi, fiind caracterizate prin dispute teritoriale si cooperare economica. India a avut totusi un avantaj in relatiile economice cu restul lumii: perioada coloniala le-a lasat mostenire cunostintele foarte bune de limba engleza.

Acum, insa, se pare ca India pierde rapid acest avantaj in fata Chinei, care are din ce in ce mai multi vorbitori de limba engleza, iar un studiu realizat recent de British Council arata ca indienii au fost deja depasiti.

Studiul estimeaza ca mai putin de 5% din populatia Indiei mai este vorbeste fluent limba engleza, adica 55 de milioane de locuitori in 2010. Acest lucru va face si mai dificila competitia cu China, care este deasupra la capitolul infrastructura si are si o piata a muncii mult mai flexibila, scrie Financial Times.

In cazul Chinei, raportul British Council arata ca numarul vorbitor de engleza creste cu 20 de milioane in fiecare an, cifrele fiind puse pe seama noilor legi din invatamant care ii obliga pe elevi acum sa o invete.

Studiul arata de fapt problemele cu care se confrunta India in ceea ce priveste educatia si formarea unor noi talente, despre care se spune ca ar fi pe care de disparitie. Chiar si cu numarul coplesitor de tineri sub 35 de ani, care reprezinta doua treimi din totalul populatiei, Indiei ii lipseste competitivitatea provocata de diferentele dintre cerintele angajatorilor si realitatea din strada si din scoli.

Un sondaj la care au participat 150 de companii si care a fost realizat de Camera de Comert si Industrie a Indiei impreuna cu Banca Mondiala a aratat ca 64% dintre angajatori nu sunt deloc satisfacuti de cunostintele inginerilor proaspat absolventi, carora li se cere in special cunoasterea limbii engleze.

Fondatorul unei companii indiene din domeniul IT a vorbit despre potentialul urias pe care economia il are in sectoare ca cel al tehnologiei informatiei datorita numarului foarte mare de tineri. Totusi, cresterea procentului populatiei active s-ar putea transforma intr-un dezastru si nu in crestere economica, daca nu se va da mai multa importanta limbii engleze.

Chiar daca sistemul de invatamant din India nu merge asa cum ar trebui, parintii si-au dat seama ca succesul in industria de IT este determinat de cunostintele de engleza. Astfel, are loc o migratie foarte mare din scolile publice spre cele private. Si in mediul rural, 26% din copii invata la scoli private, numarul lor crescand cu 9,6% din 2005.

Investitiile in educatie, importante ca si cele in infrastructura

Dezvoltarea Chinei datorita celor care invata acum engleza nu este, insa, atat de sigura deoarece acestia nu sunt atrasi de toate domeniile. De exemplu, ei lipsesc din misiunile de mentinere a pacii, care arata intentiile de a deveni mare putere.

Investitiile Chinei in stiinta, tehnologie si educatie nu numai ca ajuta la formarea unor viitori profesionisti, dar ii si readuce in tara pe cei mai buni. Oamenii de stiinta plecat la universitati de prestigiu din Occident sunt atrasi inapoi cu noile conditii si laboratoare din universitatile chineze.

In urma cu zece ani numai un cercetator chinez din 100 s-ar fi intors in tara, dar acum jumatate dintre ei ar face asta, potrivit Business Week.

Cei care se intorc acum nu sunt, insa, simpli oameni de stiinta, ci profesori de la Harvard, Stanford si Princeton. Chiar daca li se ofera salarii mari pentru standardele chineze, ei sunt de fapt atrasi de posibilitatea unui program stiintific nou si de conditiile care li se ofera pentru a face acest lucru.

Unul dintre acesti cercetatori, Dean Shi Yigong, spune ca acum castiga mai putin decat la Princeton, dar a construit un program cu 1.500 de studenti si a angajat pana acum 22 de alti oameni de stiinta de la universitati americane. Mai mult, inca 15 ar fi primit oferte de la el pentru a i se alatura in China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#China engleza, #China economie mondiala, #China investitii educatie, #China investitii cercetare, #India educatie, #India IT , #stiri economice