Cine nu se sperie de criza fianciara mondiala?

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 09:24
2455 citiri
Cine nu se sperie de criza fianciara mondiala?

Rusia, China si statele bogate in hidrocarburi din Golf si din Asia Centrala vor depasi mai usor criza financiara mondiala datorita rezervelor valutare mari obtinute de pe urma vanzarii de petrol si gaze.

Astfel, spre deosebire de majoritatea tarilor, Rusia nu se afla in pericol de colaps financiar, datorita imenselor rezerve in valuta agonisite cu grija in ultimul deceniu de pe urma vanzarii de hidrocarburi la preturi exorbitante, se arata in prognoza trimestriala intocmita de Stratfor citata de Adevarul.

Acest lucru nu inseamna ca Rusia este imuna la criza financiara globala, dar este mult mai bine pregatita decat celelalte state. Chiar si in urma unui export masiv de capital, Rusia are in continuare rezerve care depasesc 700 de miliarde de dolari si un consistent surplus bugetar.

China nu isi face probleme

Timp de trei decenii, China si-a alimentat remarcabila cresterea economica, devenind cel mai mare atelier de lucru din lume.

Confruntata insa cu o posibila recesiune globala si cu o scadere a cererii pentru produse chinezesti, multi analisti sunt de parere ca tara va fi nevoita sa isi restructureze modelul economic, investitiile interne si cheltuielile guvernamentale, fiind nevoie sa promoveze politici menite sa sporeasca cheltuielile consumatorilor.

Liderii chinezi afirma ca sistemul financiar intern este in cea mai mare parte izolat de criza globala, avertizand insa ca exista presiuni atat din strainatate, cat si din tara. China are una dintre cele mai mari rezerve valutare din lume: 1.906 miliarde de dolari.

Statele din Golf fac fata situatiei

Criza financiara s-a extins si in unele state din Golf , provocand caderi ale pietei de capital. Guvernele au adoptat masuri de urgenta pentru sprijinirea sistemului financiar sau pentru ajutarea populatiei.

Aceste state bogate in petrol au economii bazate in mare parte pe exporturi. Criza financiara si recesiunea care va urma au determinat scaderea puternica a cererii de petrol, si implicit prabusirea preturilor pe pietele internationale de materii prime. Astfel, cresterea economica din regiune este franata.

Fostele republici sovietice se descurca cum pot

Republicile postsovietice se vor confrunta cu mari probleme in urmatoarele cateva luni, scrie presa rusa. In opinia analistilor de la Fitch, "riscul crizei financiare este destul de mare si in crestere pentru Ucraina", chiar daca tara a primit recent un imprumut de 16,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International.

In Estonia, Letonia si Lituania, bancile ar putea urma exemplul celor islandeze, deoarece au contractat prea multe credite in strainatate. In aceste republici criza s-a extins asupra economiei reale. In luna august productia industriala din Letonia s-a redus cu 11,1% comparativ cu cea din august 2007.

In Lituania, scaderea este mai mica: 4,5%. Si Belarus a cerut ajutorul FMI, desi autoritatile de la Minsk sustin ca nu au probleme, iar presedintele Aleksandr Lukasenko a insarcinat Banca Nationala sa transforme tara intr-un nou "rai bancar", cum sunt Elvetia si Andorra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
#Rusia, #China, #criza economica, #financiara, #rezerve valutare , #stiri economice