Africa are profit. Dar cum sa-l foloseasca?

Duminica, 31 Ianuarie 2010, ora 08:08
2826 citiri
Africa are profit. Dar cum sa-l foloseasca?
Foto: Reuters

Tulburarile sociale si infrastructura nedezvoltata mentin asupra Africii imaginea saraciei, dar s-ar putea ca aceasta idee sa nu mai aiba un temei din punct de vedere economic, in special dupa ce continentul si-a inlocuit deficitul urias cu un surplus fiscal.

Pe langa concertele umanitare si vizitele vedetelor cu prea mult timp liber, Africa ar avea mai degraba nevoie de politici si programe cadru pentru a-si gestiona corect castigurile de pe urma resurselor din subsol, potrivit Reuters.

Contul curent al tarilor africane s-a imbunatatit in ultimii ani, balanta totala fiind de 3,3% din PIB, fata de 1,3% in anul 2004. In acelasi timp, balanta fiscala are un surplus de 2,8% din PIB, dupa ce in anul 2000 se inregistra un deficit de 0,1%.

Unele tari, ca Nigeria, Angola si Tunisia, intentioneaza sa investeasca in strainatate aceste surplusuri, ceea ce ar face industria de 3 trilioane de dolari sa creasca si mai rapid.

Pe de alta parte, oricat de profitabila ar fi trimiterea banilor in offshore-uri, asa cum fac economiile emergente, acest lucru ar provoca tensiuni si mai mari in alte tari care au nevoie disperata de aceste sume pentru infrastructura si combaterea saraciei. Asa ca ar fi mai bine ca banii sa ramana acasa.

Acasa ar fi, insa, nevoie si de organisme care sa se asigure ca banii sunt investiti pentru generatiile urmatoare si nu ajung pe mana liderilor lacomi.

Daca ei o fac nu trebuie sa o faceti si voi

Pe masura ce banii din petrol au inceput sa curga in unele tari, guvernele au inceput sa se gandeasca la introducerea unor sisteme pentru a gestiona profitul. Senatul Nigeriei are un proiect legislativ pentru crearea unui fond suveran de investitii care sa reduca efectele pe care le va avea asupra economiei ieftinirea petrolului. A doua economie ca marime din regiunea sub-sahariana, Nigeria, are in prezent 41,6 miliarde de dolari pastrati in rezerve valutare.

Angola, care asteapta 16,6 miliarde de dolari din petrol in 2010, se gandeste sa isi puna banii intr-un fond norvegian. Tunisia are si ea rezerve valutare de aproximativ 10 miliarde de dolari si planuieste sa creeze un fond national care ar trebui sa rezolve problema somajului.

Fondul de 65 miliarde de dolari al Libiei este cel mai mare din Africa si investeste mai mult in tari europene. Aceste tari vor fi urmate in curand de Ghana, care va castiga primii ei bani din petrol spre sfarsitul anului 2010.

Daca guvernele africane sunt incantate de fondurile suverane de investitii, nu acelasi lucru se poate spune si despre cei consultati in aceasta privinta. Un economist de la New York University i-a sfatuit sa mai astepte si sa se gandeasca mai bine: "Daca multe tari din Asia si din Golf au facut-o, nu inseamna ca trebuie sa o faceti si voi", le-a spus el.

"E ca un club. Vrei neaparat sa faci parte din acel club pentru ca iti dovedeste puterea propriei economii si implica in mod traditional economie politica, putere si pasiune. Chiar si guvernele slabe cred ca asta este calea catre expansiunea economiei si pentru a avea un impact in lume."

Investitiile locale sunt tabu, dar recomandate in cazul Africii

Chiar daca sunt sfatuiti sa nu isi trimita banii in strainatate, investitiile in propria tara sunt considerate tabu in economiile mari si in cele emergente, cu exceptia perioadelor de recesiune severa. Orice investitie facuta de un fond pe piata locala stimuleaza inflatia, iar pentru tarile africane, care nu au un sistem bancar sau moneda puternica, inflatia necontrolata va alunga investitorii.

Pentru unele, insa, investitiile locale sunt singura posibilitate, pentru ca trebuie sa-si imbunateasca infrastructura, sa-si creasca productivitatea si sa-si creeze o imagine de destinatie pentru investitori.

Potrivit Bancii Mondiale, continentul african are nevoie de 93 de miliarde de dolari pe an pentru a raspunde nevoilor din infrastructura. Doar o jumatate din acesta suma este cheltuita in prezent.

In Angola, doua treimi din populatia tarii traieste cu mai putin de 2 dolari pe zi, in timp ce miliardele de dolari castigate din petrol si imprumuturile facute la chinezi au ajutat la reconstruirea infrastructurii distruse de un razboi civil ce a durat 27 de ani.

Pentru orice alta economie din lume este recomandata o investitie in active cu grad mare de risc pe piata globala. In cazul Africii, este nevoie de o abordare diferita pentru ca mai intai trebuie construita industria. Totusi, cand un cadru institutional este slab s-ar putea spune ca e mai bine sa lasi pe altcineva sa se ocupe de banii tai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Africa fonduri investitii, #Africa profit petrol, #Africa rezerve valutare, #Africa infrastructura , #stiri economice
Comentarii
Poza Nedumeritu
Nedumeritu
rank 5
In Africa este atat de multa coruptie incat oricati bani ar avea vor ajunge aproape toti in conturile celor care conduc, pana cand sunt dati jos cu tam tam de catre altii, nemultumiti ca nu iau si ei din cascaval.