Agricultura va asigura o treime din cresterea economica in 2008

Miercuri, 20 August 2008, ora 11:24

   

Agricultura va asigura o treime din cresterea economica in 2008
O treime din cresterea economica a Romaniei va fi asigurata de agricultura, dupa ce anul trecut aceasta a taiat 1,3 puncte procentuale din avansul economic, cred analistii din piata financiara.

Porivit acestora, Produsul Intern Brut va creste cu 1,5-2% pe seama agriculturii, dintr-un total de 6-7% cat se estimeaza ca va fi cresterea economica in acest an.

"Circa doua puncte procentuale din cele peste 7%, cat estimam ca va fi PIB-ul in acest an, vor fi determinate de agricultura. Vom avea exporturi de cereale in crestere, dar, poate si mai important, vom avea importuri mai scazute de astfel de produse. Am putea vedea cresteri importante si la Produsul Intern Brut (PIB) din trimestrul al treilea, datorita, mai ales, agriculturii", a subliniat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), citat de Business Standard.

In 2007, anul agricol slab a fost compensat de avansul puternic inregistrat de servicii si de constructii. La cresterea economica de 6% de anul trecut, serviciile au contribuit cu 3,5%, constructiile cu 2,4%, industria cu numai 1,2%, iar impozitele nete pe produs cu 0,2%.

Avand in fata exemplul anului pecedent, unii analisti s-au declarat sceptici in ceea ce priveste aportul agriculturii la cresterea economica. In special, acestia s-au aratat ingrijorati cu privire la efectele inundatiilor asupra productiei de cereale din acest an.

"Cred ca agricultura ar putea avea o contributie de pana la 1,5% in formarea PIB-ului. La un PIB pe care-l anticipez de pana la 6%. Mai exact, intervalul, care este destul de larg, s-ar putea intinde intre 0 si 1,5%. Nu stim exact care este impactul inundatiilor asupra agriculturii.

In urma cu o luna, inaintea inundatiilor, as fi spus ca agricultura va contribui cu aproximativ 1,5-2 puncte procentuale la formarea PIB-ului", a precizat Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari din Romania, citat de publicatia economica.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 819 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DUDUIA ECONOMIA VIOLATA
rank 1
PROBLEMA
Daca o treime din intreg este nimic , atunci cat este intregul ?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor