Analisti: Cresterea economica record va aprecia cursul sub 3,5 lei/euro

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 14:26

   

Analisti: Cresterea economica record va aprecia cursul sub 3,5 lei/euro
Cresterea economica fara precedent in istoria post-decembrista (8,8% in semestrul I) va determina o apreciere a monedei nationale, dar nu va obliga Banca Nationala sa majoreze dobanda de politica monetara, dupa cum sustin anaistii.

In acceptiunea acestora, Banca Centrala ar putea modifica dobanda cheie numai daca agentiile de rating vor reactiona negativ la auzul acestei vesti.

"Cresterea economica din primul semestru constituie o surpriza pentru investitorii straini si, din acest motiv, am putea vedea, in zilele urmatoare, o apreciere a leului, probabil sub nivelul de 3,50 lei/euro", a declarat, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, citat de NewsIn.

In plus, rezultatele bune din agricultura ar putea tempera inflatia in urmatoarele luni, deoarece ar duce la scaderea preturilor la alimente, mai crede analistul ING.

In urma publicarii datelor despre cresterea economica pe primul semestru, economistii spun ca isi vor modifica in urcare prognozele pentru avansul PIB pe tot anul 2008.

"In trimestrul al treilea, agricultura va avea o contributie consistenta. Vedem o scadere a autorizatiilor de constructii de luna iulie fata de iunie 2008, dar aceasta se va resimti abia in 2009. In aceste conditii, cresterea economica in 2008 nu are cum sa fie sub 8%", a precizat, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Ritmul de crestere s-ar putea sa nu fie sustenabil pentru economia romaneasca, motiv pentru care analistii s-au aratat sceptici cu privire la evolutia economiei in 2009, cand se asteapta ca PIB-ul sa creasca cu cel mult 4%, mai informeaza agentia de stiri.

"Cred ca sectoarele care au determinat cresterea record au fost agricultura si constructiile, acestea fiind segmente cu o evolutie volatila. Este clar ca nu vom mai putea repeta performanta in anii urmatori", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, care estimeaza, deocamdata, un avans al PIB de 7,5% in 2008.

Chiar daca performantele economice vor fi serios afectate in 2009, analistii considera ca nu va fi vorba de o recesiune.

"Am putea vedea, in 2009, o reducere, sub potentialul de 6%, a cresterii economice si de asemenea, o recesiune tehnica a economiei, adica rate de crestere negative, de la un trimestru la altul, nu anual, timp de cel putin sase luni consecutive, pentru datele ajustate sezonier. Am mai asistat la un astfel de fenomen in 2005, dupa avansul puternic din 2004. Recesiunea economica mai presupune si cresterea somajului si scaderea salariilor, deci nu cred ca vom asista la asa ceva in Romania", a mai precizat economistul ING Bank.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1491 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Geo1
rank 1
nu nse poate comenta
Aceasta stire nu se poate comenta intrucat este'pozitiva. Rugam reprezentanti Ziare.com sa nu mai insereze astfel de stiri pentru ca se apropie campania electorala si Cel De Sus s-ar putea sa se supere.
leul parlit
rank 1
ba, da s-a apreciat leul nu gluma
06 oct 2008...ieur=3,94 lei...cel mai mare curs din ultimii trei ani jumate... foarte tare analistul vostru
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor