Banca Mondiala a revizuit prognoza privind cresterea economica din Romania in 2020 la 0,3% de la 3,8%

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:18
5357 citiri
Banca Mondiala a revizuit prognoza privind cresterea economica din Romania in 2020 la 0,3% de la 3,8%
Foto: Arhiva Pixabay

Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.

"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.

De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie.

"Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in conformitate cu procedura de deficit excesiv", sustine Banca Mondiala.

Provocarile

In ceea ce priveste provocarile cu care se confrunta Romania, Banca Mondiala este de parere ca, pe termen scurt, principala provocare este tinerea sub control a crizei COVID-19 si limitarea consecintelor sale sanitare si economice.

"O criza mai lunga si mai grava decat se anticipeaza ar putea afecta perspectivele de crestere si ar provoca pagube semnificative companiilor si locurilor de munca, crescand somajului si saracia", sustine Banca Mondiala.

Pe termen mediu, "accentul politicii fiscale ar trebui sa se indrepte spre mobilizarea investitiilor, in principal din partea fondurilor UE, pentru a sprijini convergenta sustenabila si incluziunea sociala. Reformele ar trebui sa tinteasca spre imbunatatirea eficientei administratiei publice, a eficientei companiilor de stat si a predictibilitatii cadrului de reglementare, precum si spre imbunatatirea capitalului uman", apreciaza institutia financiara internationala.

La nivel regional, in Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala, se subliniaza ca politicile publice decisive in prioritizarea investitiilor in sistemele de sanatate si care reprezinta plase de siguranta pentru cetateni, in special pentru cei mai vulnerabili, au o importanta critica pentru reducerea impactului pe care il are pandemia de COVID-19 la toate nivelurile in Europa si Asia Centrala.

In plus, tarile din aceasta regiune pot contribui la sustinerea activitatii economice prin sprijinirea sectorului privat cu credite temporare acordate persoanelor juridice, cu reduceri fiscale sau cu amanari la plata unor impozite. Intreprinderile mici si mijlocii care sufera de pe urma impactului pandemiei ar putea obtine beneficii semnificative constand in subventii bine directionate acordate de autoritatile guvernamentale.

Cresterea regionala

Conform scenariilor, cresterea regionala va fi afectata de recesiune in anul 2020, contractandu-se cu 4,4% pana la 2,8%, sub presiunea pandemiei de coronavirus, inainte de a-si reveni in 2021 pe masura introducerii unor masuri de politici publice, a revenirii graduale a preturilor la nivel mondial si a reconsolidarii relatiilor comerciale.

Grupul Bancii Mondiale ia masuri ample si rapide pentru a ajuta tarile aflate in curs de dezvoltare sa-si consolideze reactia in fata pandemiei, sa ajute la cresterea controlului in ceea ce priveste raspandirea bolilor, sa amelioreze capacitatea de interventie in domeniul sanatatii publice, precum si sa ajute sectorul privat sa continue sa functioneze si sa mentina locurile de munca.

Grupul Bancii Mondiale va acorda un sprijin financiar de aproximativ 160 miliarde dolari in urmatoarele 15 luni pentru a ajuta statele sa-i protejeze pe cei saraci si vulnerabili, pentru a sprijini mediul de afaceri si procesul de recuperare economica.

Vezi si UniCredit prognozeaza o scadere extrem de dura a economiei: Mama tuturor recesiunilor a sosit!

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#prognoza economie Romania 2020 , #stiri economice
Comentarii