Ziare.com

Banca Mondiala: Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 20:59

   

Banca Mondiala: Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate
Banca Mondiala critica in ultimul sau raport Romania, precizand ca aceasta are un buget bazat pe venituri nerealiste care duce lipsa de credibilitate, cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center.

In documentul prezentat de jurnalistii de la Gandul, Banca Mondiala arata ca in Romania companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.

Documentul arata ca "supraestimarea veniturilor a fost motiv pentru a permite, la presiunile politice, cresteri artificiale in avelopa de resurse disponibila".

Banca Mondiala atrage atentia ca din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu exista transparenta si predictibilitate, iar dezechilibrele fiscale si bugetare au crescut.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Institutia internatioanala propune ca solutii angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite in buget, corelate cu prioritatile guvernului.

De asemenea, Ministerul de Finante ar trebui sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere daca acestea depasesc plafoanele.

In plus, toate legile adoptate in timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat, trebuie sa contina si o analiza a acestui impact realizata de Ministerul de Finante, iar ministerele sa vina cu solutii de cofinantare din economiile proprii.

Banca Mondiala mai recomanda evaluari periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite, modernizarea serviciilor prin automatizare si informatizare.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, Banca Mondiala considera ca Romania trebuie sa realizeze o ordonanta prin care sa prioritizeze alocarea si transferul de personal in cadrul directiilor care se ocupa de implementarea proiectelor UE. In acest sens e nevoie de eforturi suplimentare in cazul Ministerului Transporturilor.

In raport Banca Mondiala sugereaza ca numarul angajatilor din Ministerul de Finante trebuie sa se reduca cu circa 200-300 de persoane, precizand ca "numarul angajatilor din aceasta institutie depaseste cu mult numarul angajatilor din ministerele de finante din alte tari europene precum Anglia, Germania sau Franta".

Potrivit Bancii Mondiale, plata taxelor si impozitelor in Romania este o povara destul de mare pentru contribuabil, propunand in acest sens reducerea numarului platilor separate de taxe si dezvoltarea unui sistem informatic pentru a reduce interactiunea fata in fata cu platitorul de taxe.

Totodata, raportul arata ca desi Garda Financiara efectueaza anual un numar mare de controale, foarte putine ajung in instanta.

BM mai propune si o rearanjare a resurselor umane bazata pe prioritati strategice.

Recomandarile BM ar putea incluse si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1429 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Banca Mondiala face pe prostul!

"In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, Banca Mondiala considera ca Romania trebuie sa realizeze o ordonanta, prin care sa prioritizeze alocarea si transferul de personal, in cadrul directiilor care se ocupa de implementarea proiectelor UE."
Bla-bla-bla!

Un omulet are ceva bani si vrea sa puna de-o investitie din fonduri NERAMBURSABILE, UE!
Investeste si totodata, face un plan de afaceri, BETON.
Se duce la "comitetul" care se face ca "gestioneaza" banii veniti de la UE.
Da acolo de-un Sulica Franarul, fara de semnatura caruia nu poate lua imprumutul NERAMBURSABIL.

Ala se uita dintr-o parte la intreprinzator si ... incepe: dar pentru mandea, nimic-nimic?
Intreprinzatorul naiv: ... pai ce?
La care Sulica Franarul: lasa dosarul aici si te contactez eu cand va fi analizat!
Adica mai pe la ... poolivara!

Banca Mondiala se face ca nu stie de porcaria asta, face tot soiul de declaratii "deontologice", cum ca suntem sub nivelul marii la capitolul absorbtii de fonduri europene si bla-bla, si bl-a-bla!

Cam asta-i, prieteni!
Suntem un neam de dobitoci, pomanagii nenorociti, care inca n-am invatat sa-i aruncam la gunoi, pe jigodiile care ne mananca viata!

 

 

Toate criticile si recomandarile sint corecte.

Dar nu cred ca exista urechi in Romania. Nici la actualii guvernanti, nici la cei acre isi asteapta rindul la ciolan.

 

 

Capitanul nu mai are credibilitate

Capitanu,
Nu fi trist,
Garda merge inainte
Prin partidul comunist

 

 

Istoria demonstreaza ca cel mai mare rau au facut tarii acei conducatori care n-au actionat in interesul poporului roman.

Saraca tara bogata - suntem in razboi psihologic de mii de ani:) exista un principiu: sa judeci omul dupa fapta. Din 2004 suntem sub directorat international. Nomenclatura europeana vin si ne aduc la cunostiinta ca "nu ne-am facut temele". Deci, ei, sunt profesorii, iar, noi, suntem elevii - rezultatul acestor 20 de ani de democratie - profesorii ne-au admonestat de 400 ori, cu aceleasi cuvinte: nu v-ati facut temele! Legea monitorizarii nu apare drept o lege de subordonare, de dependenta, ci una de cooperare, de independenta. Statele membre UE sunt "relatii de conlucrare si cooperare" si - in nici un caz - de subordonare. Incompetenta este explicatia cu nonsalanta a unui comportament subordonat fata de forurile internationale.
Romania, dintru-un partener in cooperare, accepta sa se transforme, intr-o piata de desfacere pentru produsele straine. Caderea catastrofala a nivelului de trai, datorita nu lipsei de resurse - deoarece Romania continua sa aiba numeroase resurse - ci, mai... (arata tot comentariul) Saraca tara bogata - suntem in razboi psihologic de mii de ani:) exista un principiu: sa judeci omul dupa fapta. Din 2004 suntem sub directorat international. Nomenclatura europeana vin si ne aduc la cunostiinta ca "nu ne-am facut temele". Deci, ei, sunt profesorii, iar, noi, suntem elevii - rezultatul acestor 20 de ani de democratie - profesorii ne-au admonestat de 400 ori, cu aceleasi cuvinte: nu v-ati facut temele! Legea monitorizarii nu apare drept o lege de subordonare, de dependenta, ci una de cooperare, de independenta. Statele membre UE sunt "relatii de conlucrare si cooperare" si - in nici un caz - de subordonare. Incompetenta este explicatia cu nonsalanta a unui comportament subordonat fata de forurile internationale. Romania, dintru-un partener in cooperare, accepta sa se transforme, intr-o piata de desfacere pentru produsele straine. Caderea catastrofala a nivelului de trai, datorita nu lipsei de resurse - deoarece Romania continua sa aiba numeroase resurse - ci, mai ales, unei gestionari defectuoase a economiei, de o grupare construita pe criteriile politice ale algoritmului si nu pe cele ale competentei si profesionalismului. De ce este nevoie sa ne intoarcem la SISTEMUL FANARIOT?, - renuntand la sovromuri - recurgem din nou la un DIRECTORAT MONDIAL? Romania este incapabila sa se conduca. Singura ? Datorita incompetentei, lipsei de raspundere si a relei-credinte. Monarhia degenereaza in tiranie, aristocratia in oligarhie si democratia in demagogie. Sluga o folosesti, dar o dispretuiesti !

 

 

Nu are date exacte

Banca Mondiala, pentru a face o ealuare reala,ar trebui sa aiba la dispozitie cifre exacte. Aceste cifre nu le detine nici Ministerul Finantelor Roman. Economia subterana are cote inca nedefinite de actualii guvernanti. Dupa pareri optimiste s-ar situa la circa 25% din PIB. La aceasta cifra mai adaugam inconsecventa celor care nu-si fac datria in colectarea taxelor si impozitelor, din motive, dupa cu am constatat de curand, poate obiective. Intra in calcul si arieratele. Sumele cu titlu de contributii sociale neachitate, dupa cum am vazut de marile societati cu capital de stat, mixt sau privat. Castigurile societatilor financiar-bancare, scoase ilegal din tara, etc Atunci despre ce evaluari vorbeste Banca Mondiala?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor