Criza trece, dar ce ramane in urma este schimbat pentru totdeauna

Vineri, 28 August 2009, ora 12:51
3617 citiri
Criza trece, dar ce ramane in urma este schimbat pentru totdeauna

Stirile economice din ultima vreme sunt din ce in ce mai optimiste si dau mai multa incredere atat oamenilor de afaceri, cat si cetatenilor de rand.

Insa nimic nu va mai fi niciodata la fel. De la cersetori la politicieni, de la functionari la brokeri, vietile tuturor au fost schimbate pentru totdeauna.

Reconfirmarea lui Ben Bernanke in functia de director al Fed, noile cresteri de pe bursele internationale, anuntul ca pretul caselor incepe din nou sa urce si ca increderea consumatorilor a revenit pe un trend pozitiv reprezinta un simbol al iesirii din recesiune.

Insa ceea ce se va intampla in urmatoarea perioada, si nu trebuie uitat ca exista inca riscuri foarte mari, este ceea ce se poate numi o intoarcere in anii 1930, arata o analiza a Times Online.

Marea Recesiune = Marea Exagerare

Marea Depresiune a fost evitata. Marerea Recesiune, care a fost prezisa de multi analisti economici ca va fi mult mai lunga si severa decat oricare alta, ar putea intra in istorie ca Marea Exagerare.

Lectia politica si economica ce poate fi trasa din toata aceasta poveste a ultimilor ani ar putea umple paginile multor carti.

Insa ce se intampla pe plan economic pe masura ce recesiunea paleste? Ceea ce e sigur e ca economistii ar trebui sa isi reediteze prognozele din ultima perioada. De fapt, toate drumurile pe care s-a spus ca le urmeaza economia globala in ultimii 30 de ani s-au dovedit a fi doar fundaturi.

Daca aceiasi analisti vor ca ceea ce spun sa fie luat in serios de acum inainte, ei trebuie sa invete sa abandoneze orice teorii rationale care vorbesc despre piete eficiente si cresteri economice.

Pietele NU au intotdeauna dreptate

De asemenea, toate ideologiile care au stat la baza capitalismului sunt daramate acum.

Sloganul din timpurile lui Margaret Thatcher si Ronald Reagan - "Piata are intotdeauna dreptate" nu mai are niciun sens.

Economistii trebuie sa recunoasca faptul ca pietele fac uneori greseli catastrofale, chiar si atunci cand, din punct de vedere teoretic, sunt perfecte.

Si, odata ce acest mit este daramat, o serie de alte probleme se ridica automat, ideea de perfectionare a economiei din ultimele decenii fiind spulberata putin cate putin.

Politicienii, intre muma si ciuma

Insa, pe masura ce tot mai multe tari ies din recesiune, trebuie evidentiate efectele ei asupra politicienilor, economistilor, bancherilor, oamenilor de afaceri si cetatenilor de rand.

Titlurile scrise cu majuscule in mai toate ziarele care anunta sfarsitul crizei economice si statisticile pompoase care le urmeaza nu ii incalzesc prea mult pe cei care au ramas fara slujbe, fara case sau pe cei mai norocosi care doar si-au cheltuit toate economiile in aceasta perioada.

Somajul va creste in continuare la nivel global in urmatorul an, taxele, dobanzile, toate lucrurile pentru care contribuabilii trebuie sa scoata bani din buzunar vor creste si ele mai departe.

Singura consolare e probabil doar ca vor creste mai putin decat ar fi facut-o daca nu am fi trecut prin aceasta criza. Si asta pentru ca bancherii si politicienii isi vor uni fortele in incercarea de a aduce o crestere economica cat mai mare, in timp ce guvernele si-ar reduce datoriile pe care le-au facut in aceasta perioada.

Cat despre politica, este putin probabil ca cei care s-au aflat la conducerea guvernelor lumii pe timp de criza sa castige capital politic de pe urma iesirii din recesiune.

Cu toate acestea, exista cativa lideri care au iesit drept salvatorii natiunilor pe care le conduc. Printre acestia se numara presedintele american Barack Obama, cel francez, Nicholas Sarkozy, sau premierul italian, Silvio Berlusconi.

Cert este ca, desi s-ar putea spune ca, in linii mari, ceea ce a fost mai greu a trecut, viziunea a miliarde de oameni despre viitor si increderea lor in stabilitate s-a schimbat radical in doar cateva luni si nu va mai fi niciodata aceeasi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sfarsit recesiune, #efecte criza economica lume, #criza economica politicieni , #stiri economice