Davos: Romania ar putea intra in incapacitate de plata

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 06:45
3611 citiri
Davos: Romania ar putea intra in incapacitate de plata
Foto: Daylife

Tarile din Europa care au luat imprumuturi de la Fondul Monetar International, printre care si Romania, nu fac decat sa amane inevitabilul, adica intrarea in incapacitate de plata, potrivit lui Kenneth Rogoff, fost economist-sef la FMI.

Prezent la Forumul Economic Mondial din Davos, in Elvetia, acesta a declarat ca Romania, Ucraina, Letonia, Ungaria si Grecia se numara printre tarile cu un mare factor de risc de a intra in incapacitate de plata, insa nici Irlanda si Portugalia nu stau prea bine.

"In urmatorii ani vom vedea tari intrate in incapacitate de plata. FMI doar le-a mai dat un ragaz, insa nu toate tarile care au luat imprumut vor face fata acestei provocari", a declarat Rogoff, intr-un interviu pentru publicatia austriaca Der Standard.

In prezent profesor la Universitatea Harvard, fostul economist-sef al FMI a adaugat ca va fi dificil sa fie salvata fiecare tara care a primit ajutor, avand in vedere ca deficitele bugetare sunt "intolerabil de ridicate".

De altfel, Europa de Est ar putea fi nevoita sa faca fata unei noi crize bancare, urmata de o criza fiscala, mai ales in tarile care au o puternica prezenta bancara in regiune.

Nu am scapat de problemele economice

Nu doar estul Europei este in pericol. Potrivit ecomonomistilor prezenti la Forumul Economic Mondial din Davos, datoriile guvernamentale si cele ale consumatorilor din SUA si Europa vor atarna foarte greu in urmatorii ani, lasand rolul de motor de crestere tarilor care se dezvolta rapid, in acest moment, precum India si China.

Economistul Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea New York, care a prezis cu acuratete criza mondiala inca de acum trei ani, tot la Davos, crede ca lumea se va infrunta cu o redresare lunga si lenta, ce se va sfarsi cu o "crestere sub asteptari", relateaza The Wall Street Journal.

Chiar daca este deosebit de optimist in privinta dezvoltarii economiilor emergente, el a adaugat ca, si acolo, exista riscuri destul de mari, facand referire la "bulele" care s-ar putea sparge in China (imobiliare, credite), populatia imbatranita a Rusia si obstacolele politice din Brazilia si India.

Diferentele dintre economiile avansate si cele emergente ar putea duce la populism si masuri protectioniste, in cazul celor dintai, a declarat economistul Raghuram Rajan, profesorul de finante la Universitatea din Chicago.

"Pietele emergente erau asociate cu guverne indatorate, politici monetare lejere, electorat polarizat si un sector privat suspect. In prezent, aceasta descriere se potriveste, mai degraba, celor mai avansate economii", a spus Rajan.

O mare parte din economistii prezenti la Forumul Economic Mondial sunt de parere ca, daca masurile de sprijinire a economiei vor fi retrase prea devreme, va exista o noua diminuare a cresterii.

Nu in ultimul rand, sunt voci care spun ca, desi ar fi nevoie de o colaborare la nivel global si gasirea unor solutii comune, marile puteri au inceput, deja, sa "lucreze" pe cont propriu.

"G20 este deja mort. A actionat putin in momentul cand criza era in varf, insa, acum, a intrat in vigoare legea fiecare pentru el", a spus Daniel Gros, director al Centrului European pentru Studii Politice.

Acest lucru s-a vazut si in decizia presedintelui american, Barack Obama, de a aplica noi taxe si reguli in sistemul bancar.

Pe de alta parte, Ned Phelps, castigator al premiului Nobel si director al Centrului pentru Capitalism si Societate Columbia, a declarat ca e prea devreme sa scriem necrologul G20, insa marile puteri economice trebuie sa faca eforturi mai mari.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#incapacitate plata Romania, #Forumul Economic Mondial, #forum economic Davos , #stiri economice