De ce nu se redreseaza economia?

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 07:02
2984 citiri
De ce nu se redreseaza economia?
Foto: E-how

Datele la nivel mondial arata ca exista o crestere economica, iar analistii sunt de acord ca, cel putin pentru Occident si marile tari emergente, recesiunea s-a incheiat vara trecuta.

Cu toate acestea, criza continua, iar revenirea la crestere intarzie sa apara. Dar, de ce se intampla acest lucru?

Potrivit unui studiu al bancii centrale americane, Federal Reserve, asupra ultimelor trei recesiuni, angajarile, venituri, cheltuielile, preturile actiunilor, valoarea locuintelor si averea personala a cetatenilor a scazut mult mai brusc intre 2007 - 2009, decat in timpul crizelor din 2001 sau 1991. De asemenea, falimentele si infractiunile legate de credite au crescut mult mai rapid.

In plus, astazi pare sa dureze mai mult decat in trecut sa se reia cresterea economica, potrivit analistilor de la US News & World Report.

Nu se stie clar, inca, de ce se intampla acest lucru, insa un lucru este sigur: tehnlogia si globalizarea permite companiilor sa astepte mai mult inainte sa inceapa sa angajeze din nou, mentinand o rata a somajului ridicata.

De exemplu, in Statele Unite, dupa criza care s-a incheiat in 1982, a durat doar o luna pentru ca sa se atinga varful ratei somajului, dupa care a inceput sa scada. In 1992, perioada a fost de 15 luni, iar in 2001, de 19 luni. Cat va dura in cazul recesiunii din prezent, nimeni nu poate estima.

Exista si vesti bune: profiturile companiilor au inceput sa creasca, datorita concedierilor si reducerii cheltuielilor in ultimii doi ani, ceea ce inseamna ca ar putea sa reinceapa angajarile.

De asemenea, dobanzile sunt la un nivel scazut, preturile energiei sunt rezonabile, iar inflatia nu reprezinta o problema. In plus, datorita cresterilor masive ale burselor, averea celor cu portofolii importante s-a refacut, avand, astfel, posibilitatea sa inceapa investitiile.

Cu toate acestea, raman mai multe probleme, care reprezinta si cauza intarzierii aparitiei cresterii economice:

Creditarea slaba

Din cauza faptul ca bancile au credite toxice de trilioane de dolari, sunt reticente in a acorda, din nou, imprumuturi. Prin urmare, toata lumea sufera, de la persoanele fizice care vor sa-si ia o noua masina sau casa, la companiile care au nevoie de credite pentru investitii.

Creditarea slaba inseamna ca si alte industrii au de suferit, avand in vedere ca foarte putini isi permit sa achizitioneze ceva cu bani cash.

Venituri in stagnare

Dupa scaderea abrupta din timpul recesiunii, unele companii au inceput sa-si revina, insa numarul lor este limitat.

De asemenea, din cauza faptului ca exista foarte multi someri, salariile vor ramane la un nivel scazut pentru mult timp, ceea ce inseamna ca vor fi mai putini bani de cheltuit pentru consumatori.

Cheltuieli reduse

In ultima perioada, consumatorii au surprins economistii, cheltuind mai mult si economisind mai putin. Dar acest lucru nu va continua, avand in vedere ca se bazau, in multe cazuri, pe programe guvernamentale, gen Rabla.

Astfel, luand in considerare somajul pe termen lung si veniturile mai mici, cererea pentru masini, locuinte, electronice si electrocasnice si produse neesentiale va fi foarte redusa pentru multa vreme de acum inainte.

Lipsa increderii

Unul dintre cei mai importanti indici ai redresarii economice, increderea consumatorilor, ramane la un nivel deosebit de scazut, din cauza situatiei pietei muncii si a temerilor privind o criza prelungita.

Sectorul imobiliar este in scadere

Prima cauza a recesiuni, domeniul imobiliar, are inca probleme. Potrivit Moody's Economics, preturile locuintelor, care au scazut cu 30 de procente fata de nivelul maxim din 2006, vor mai pierde inca 5 - 10 la suta. De altfel, este putin probabil sa se observe vreo imbunatatire pe acest sector pana in 2011, cel mai devreme.

Lipsa locurilor de munca

Redresarea pietei muncii va fi, in cel mai bun caz, un proces indelungat si dureros. In Europa, somajul este aproape de 10% si nu da semne bune pentru viitorul apropiat. In plus, chiar si cei care au reusit sa-si mentina locurile de munca, isi pierd increderea si traiesc cu teama ca ar putea sa-si piarda jobul.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#crestere economica, #rata somaj Europa, #terminare recesiune , #stiri economice