Estonia se pregateste sa treaca la euro de la 1 ianuarie 2011

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 23:05
2187 citiri
Estonia se pregateste sa treaca la euro de la 1 ianuarie 2011

Estonia va trece la moneda euro la 1 ianuarie 2011 si se afla in ultima faza a pregatirilor pentru a deveni, in ciuda crizei, a 17-a tara UE care adopta moneda unica europeana.

Alimentarea in avans a bancilor din Estonia si a clientilor lor cu bancnote si monede euro e in curs de desfasurare. De la 1 decembrie, coroanele estone pot fi schimbate gratuit in euro. De asemenea, in banci si oficii postale au fost puse in vanzare mini-kituri cu monede in euro, in valoare de 200 coroane (12,79 euro), cu o fata nationala estona. La data de 10 decembrie fusesera vandute peste 380.000 de seturi.

Monedele estone in euro nu vor avea curs legal decat incepand cu 1 ianuarie 2011, dar introducerea lor in avans va face mai usoara aceasta trecere. La 13 iulie 2010, Consiliul European a ajuns la concluzia ca Estonia indeplineste toate criteriile de convergenta necesare si este pregatita sa adopte moneda euro la 1 ianuarie 2011. Cursul de schimb a fost fixat cu titlu irevocabil la 15,6466 coroane pentru 1 euro.

Dupa ce Estonia va deveni cel de-al 17 lea membru al zonei euro, numarul cetatenilor europeni care se vor bucura de aceeasi moneda se va ridica la 330 de milioane de persoane.

In prezent, 16 tari membre UE au adoptat monedat euro: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spainia. Alte opt tari vor fi obligate sa se alature zonei euro in monmentul in care vor indeplini criteriile stricte de aderare.

Politica monetara intra in responsabilitatea Bancii Centrale Europene, desi nu exista o reprezentare, guvernare sau politica fiscala comuna pentru moneda Uniunii. Exista o anumita cooperare prin intermediul Eurobgrup, care ia deciziile politice referitoare la Zona euro si moneda unica.

Neoficial, din Zona euro pot fi considerate ca facand parte si terte tari care au adoptat moneda - de pilda, Muntenegru. Alte trei microstate europene - Monaco, San Marino si Vatican - au incheiat acorduri cu Uniunea Europeana pentru a le permite sa foloseasca euro ca moenda oficiala, dar ele nu fac parte oficial din Zona euro si nici nu sunt reprezentate in Consiliul de Administratie al BCE.

In 1998, cand a fost lansata moneda unica, 11 state UE au indeplinit criteriile de convergenta, iar lansarea Zonei euro a avut loc la 1 ianuarie 1999. Grecia s-a calificat in 2000 si a fost admisa la 1 ianuarie 2001, dar bancnotele si monedele au fost introduse fizic de la 1 ianuarie 2002.

Slovenia a fost apoi prima tara din fostul spatiu comunist care a fost primita in Eurogrup, la 1 ianuarie 2007. Cipru si Malta au intrat la 1 ianuarie 2008, iar Slovacia a adoptat moneda euro de la 1 ianuarie 2009.

Unsprezece tari (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Suedia si Regatul Unit) sunt membre UE, dar nu folosesc euro. Inainte de a intra in spatiul euro, un stat trebuie sa stea intr-un fel de anticamera si sa adopte timp de doi ani Mecanismul pentru rata europeana de schimb (ERM II). De la 1 ianuarie 2009, bancile centrale din Estonia, Letonia, Lituania si Danemarca participa la ERM II, dar numai Estonia a primit aprobarera de a adopta euro de la 1 ianuarie 20111.

Suedia, Danemarca si Regatul Unit au optat pentru mentinerea in afara zonei euro. Guvernul danez a anuntat ca vrea sa tina un referendum pe aceasta chestiune, dupa adoptarea Tratratului de la Lisabona.

Un stat care intra in Eurogrup nu trebuie sa aiba o inflatie mai mare de 1,5% decat media celor mai performante trei state, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3%, datoria publica nu trebuie sa depaseasca 60%.

In ceea ce priveste Romania, care isi propusese sa adopte euro de la 1 ianuarie 2015, presedintele Traian Basescu declara in noiembrie ca tara noastra va trebui sa intre in zona euro numai atunci cand va fi pregatita. Lectiile date de state care au intrat in zona euro nepregatite ar trebui sa aduca Romania cu picioarele pe pamant si sa realizeze ca, pentru a rezista adoptand moneda europeana, are nevoie de o economie apropiata ca performanta de cea a Germaniei, a spus presedintele.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Estonia adoptare euro, #Estonia aderare zona euro , #stiri economice