Euro a atins nivelul anticipat pentru martie. Ce urmeaza?

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 19:17
4026 citiri
Euro a atins nivelul anticipat pentru martie. Ce urmeaza?

Cursul a reusit sa atinga valoarea de 4,2 lei/euro in doar cinci sedinte interbancare, desi acest prag ar fi trebuit sa fie atins abia spre sfarsitul primului semestru, dupa cum sustineau analistii economici la sfarsitul anului trecut.

Deprecierea puternica din 2009 este pusa de reprezentantii BNR pe seama informatiilor alarmante transmise de oficialii guvernamentali cu privire la deficitul bugetar.

"Un deficit de 5,2% tinde sa sperie. Este bine ca executivul dovedeste transparenta si spune exact ce vede in evidentele contabile, dar eu cred ca acest deficit bugetar va fi modificat in lunile urmatoare", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru Antena 3.

Potrivit acestuia, intrarile la buget mai slabe din lunile noiembrie si decembrie sunt normale, in conditiile in care am traversat o campanie electorala, iar o serie de agenti economici si-au amanat platile.

"In ianuarie si februarie aceste firme vor trebui sa-si plateasca TVA-ul, ceea ce va cobori deficitul la 3,5%", a completat acesta.

In conditiile in care volumele tranzactionate in aceasta perioada sunt extreme de mici, BNR ar fi putut interveni in piata, fara sa faca un efort financiar prea mare, pentru a stabiliza leul, cel putin o perioada.

La baza deciziei bancii centrale de a nu interveni se afla dorinta acesteia de a "testa limitele pietei", dupa cum a declarat pentru Ziare.com analistul Liviu Voinea. Ca dovada sta chiar declaratia lui Mugur Isarescu de joi, cand i-a intrebat pe jurnalisti "daca cred ca 4,18 lei pentru un euro e mult", semn ca am putea asista la o depreciere semnificativa in perioada urmatoare.

In alta ordine de idei, este de asteptat ca BNR sa-si "menajeze" rezervele valutare pentru momentele in care deprecierea leului ar putea sa fie mai accentuata.

Liviu Voinea sustine ca moneda nationala va continua sa se deprecieze pe tot parcursul acestui an. "Tendinta actuala se va mentine pe tot ansamblul anului. Este posibil sa existe si aprecieri, dar acestea vor fi de scurta durata", ne-a mai declarat analistul economic.

Acesta a evitat sa anticipeze in ce limite se va situa cursul de schimb la sfarsitul primului trimestru, precum si care ar putea fi nivelul maxim pe care l-ar putea atinge euro in acest an.

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) considera ca perioada de slabiciune va trece, iar leul isi va reveni.

"Noi am mai avut euro cotat la 4,2 lei de unde s-a dus inapoi, la 3,1. Totul e ciclic si fluctuant. Eu nu cred decat ca ceea ce se intampla e un puseu", a declarat Radu Gratian Ghetea, citat de Evenimentul Zilei.

In sustinerea acestei afirmatii, seful ARB a amintit de cresterea

economica puternica inregistrata anul trecut dar si de nevoia de investitii in infrastructura si constructia de locuinte, care se constituie in avantaje pentru Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#curs valutar, #apreciere euro, #depreciere leu, #Adrian Vasilescu, #Liviu Voinea , #stiri economice