Europa de Est, pe marginea recesiunii

Sambata, 16 Mai 2009, ora 00:11
2797 citiri
Europa de Est, pe marginea recesiunii
Foto: Gaietyschoolofacting.com

Cinci tari membre UE din Europa de Est au raportat contractii ale economiei, pentru primul trimestru din acest an.

Economiile din Romania si Ungaria s-au depreciat cu 6,4 procente, iar cea din Slovacia cu 5,4 procente.

"Recesiunea a inceput la scara larga. Exista surprize majore si contractari mult mai mari decat estimarile. Se pare ca lucrurile nu se vor redresa prea curand", a declarat Bartosz Pawlowski, strategist la BNP Parisbas, din Londra, pentru Bloomberg.

Tarile din estul Europei au crescut cu aproximativ sapte procente anual, in ultimii cinci ani pana in 2007, fiind afectate grav de reducerea cererii la export si a stagnarii investitiilor straine.

Contractia din Slovacia survine in urma deprecierii de 2,5 de procente, din ultimele trei luni din 2008. "Este un lucru foarte rau. Problemele din intreaga zona se reflecta in economia slovaca", a declarat Maria Valachyova, economist la Slovenska Sporitelna, din Bratislava. "Toate componentele din produsul intern brut s-au contractat, inclusiv consumul public", a adaugat ea.

In Ungaria, este deja al patrulea trimestru consecutiv in care se inregistreaza o comprimare. Productia industriala s-a prabusit cu 21,8 procente, in primele trei luni din acest an, cea mai puternica depreciere, de 25,2 procente, fiind in luna februarie.

In Romania, din cauza scaderii pe piata creditelor, a cresterii salariilor si a cheltuielilor guvernamentale, PIB-ul s-a micsorat cu 2,6 procente, in trimestrul I din 2009, comparativ cu o crestere de 2,9% in ultimele trei luni din 2008, spun economistii.

In Cehia, economia s-a comprimat cu 3,4 procente. Banca centrala a redus, pe fondul scaderii, dobanda de referinta la 1,5 procente. De asemenea, economia Bulgariei a scazut, pentru prima data in ultimii 11 ani, cu 3,5 procente, potrivit Institutului de Statistica din Sofia.

Mai multe tari din regiune au imprumutat bani de la diferite institutii financiare, prin intermediul Fondului Monetar International, inclusiv Romania, Ungaria, Belarus, Serbia, Letonia si Ucraina. Potrivit estimarilor Fitch Ratings, vor urma Croatia, Bulgaria si Lituania.

Pentru a stimula cresterea economica, bancile centrale au redus dobanda de referinta, ultima care a facut acest pas fiind Rusia. Pentru a doua oara in mai putin de o luna, banca centrala rusa a redus dobanda de politica monetara de la 12% la 12,5%.

De asemenea, Banca Centrala Europeana a taiat dobanda de referinta la 1 procent, pe 7 mai, iar reprezentantii sai au declarat ca ar putea urma si alte reduceri.

Pentru intreaga Uniune Europeana, produsul intern brut a scazut cu 2,5 procente, in primul trimestru din 2009, potrivit Institutului European de Statistica, Eurostat. Comparativ cu aceeasi perioada din 2008, economia s-a depreciat cu 4,6 procente, in zona euro, si 4,4%, in UE27.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#recesiune Europa Est, #comprimare economie Europa , #stiri economice