Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Excedent bugetar de 0,87% din PIB, dupa primele 9 luni din 2015

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 19:38
3174 citiri
Excedent bugetar de 0,87% din PIB, dupa primele 9 luni din 2015
Foto: Arhiva Ziare.com

Executia bugetului general consolidat la sfarsitul primelor noua luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, fata de excedentul de 0,4 miliarde lei, respectiv 0,06% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014, conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale.

Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, dupa primele sapte luni ale anului

"S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe venit (+13,6%), TVA (+12,5%), venituri nefiscale (+12,8%), impozit pe profit (+10,9%) si accize (+8,2%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,4% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% si venituri nefiscale cu 1,7%", se mentioneaza in comunicatul publicat de MFP.

Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 162,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 pp ca pondere in PIB.

O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (-8,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

"In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 41,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, in termeni nominali cu 15,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent", precizeaza reprezentantii MFP.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#excedent bugetar 9 luni, #excedent bugetar Romania 2015 , #stiri economice