FMI: Europa de Est este expusa riscului de contagiune

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 23:00
1785 citiri
FMI: Europa de Est este expusa riscului de contagiune

Dependenta statelor europene emergente de finantare de la un numar mic de creditori occidentali ar putea duce la extinderea instabilitatii financiare a acestor tari, precum si in cele de unde provine sprijinul financiar, avertizeaza economistii Fondului Monetar International (FMI).

Austria este tara cu potentialul cel mai mare de transmitere a contagiunii, pentru ca are cea mai mare expunere din regiune, atat ca amploarea, cat si ca importanta, spun economistii Andrea Maechler si Li Lian Ong de la FMI, intr-un document de lucru, nepublicat, obtinut de Reuters.

"Unele tari europene emergente au devenit foarte vulnerabile la o retragere brusca a finantarii externe, impactul posibil asupra economiilor lor fiind oribil", scriu economistii de la FMI.

Colapsul s-ar produce daca regiunea ar fi afectata de un soc care ar crea nevoia de finantare in mai multe tari deodata - sufocand bancile-mama -, daca bancile mama ar putea sa se confrunte ele insele cu probleme de finantare sau daca incep sa isi puna semne de intrebare referitor la rentabilitatea activelor lor, atrag atentia economistii Fondului.

Cel mai mare risc este in Tarile Baltice, in conditiile in care Letonia a cerut deja sprijinul FMI, si in Balcani, unde finantarea provinde de la un numar mare de creditori concentrati in Austria si Grecia, arata economistii FMI.

Pe de alta parte, amploarea si expunerea unor tari unde se afla bancile-mama, mai ales Austria, Belgia, Grecia sau Suedia, ar putea determina un soc transfrontalier care sa majoreze semnificativ riscurile de creditare din aceste tari, mai avertizeaza economistii FMI.

"Instabilitatea financiara din tarile europene emergente si orice posibila contagiune ar putea avea si un efect devastator asupra tarilor unde se afla bancile-mama, data fiind expunerea acestora la regiune", spun economistii Fondului.

Austria va fi afectata cel mai tare

Potrivit documentului obtinut de Reuters, datoria pe care o au clientii din Europa emergenta la bancile austriece reprezinta 70% din produsul intern brut (PIB) al Austriei. Urmatoarea tara in ceea ce priveste amploarea creditelor este Belgia, unde acestea se ridica la 26%, dupa care vin Grecia si Suedia.

In timp ce expunerea Suediei este concentrata la Tarile Baltice, iar a Greciei la nivelul Balcanilor, bancile austriece au cele mai diversificate portofolii si detin cele mai mari banci din tari ca Slovacia, Croatia, Romania si Ucraina.

Economistii FMI spun ca autoritatile de supraveghere, atat din tarile europene emergente, cat si din cele unde isi au sediile bancile-mama, ar trebui sa abordeze o perspectiva mai ampla pentru solutionarea problemei si ar trebui sa acorde mai multa atentie mediului macroeconomic.

Documentele de lucru ale personalului FMI nu reprezinta parerea oficiala a Fondului Monetar International, mai atrage atentia Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Europa Est, #risc contagiune, #banca mama, #avertiza economisti FMI, #Austria , #stiri economice