FMI: Romania scade mult in 2009, dar revine la crestere in 2010

Luni, 10 August 2009, ora 14:57
3367 citiri
FMI: Romania scade mult in 2009, dar revine la crestere in 2010
Foto: Money Channel

Romania va inregistra o scadere economica de 8 - 8,5 de procente din Produsul Intern Brut, in acest an, urmand o modesta crestere, in 2010, potrivit Fondului Monetar International.

"Cand am negociat acordul initial, in luna martie, am estimat ca PIB-ul va scadea cu 4,1% in 2009. Acum credem ca va fi o crestere de intre -8% si -8,5%. Aceste cifre reprezinta o recesiune foarte severa", a declarat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks.

Pe de alta parte, FMI estimeaza ca inflatia va fi mai scazuta decat se anticipase in luna martie, ajungand la 4,3 procente, pana la sfarsitul acestui an.

"Balanta de plati s-a contractat mai rapid decat am estimat, din cauza scaderii productiei. Acum estimam ca deficitul dintre importuri si exporturi va ajunge la 4,5% din PIB, fata de 7,5% din PIB, cat estimasem in martie", a mai spus Franks.

Seful delegatiei FMI la Bucuresti a adaugat ca Guvernul Romaniei a reusit sa atinga toate tintele impuse pana in luna iunie, cu exceptia unui singur aspect, bugetul, pentru care nu exista, inca, toate datele pentru efectuarea analizei.

"Faptul ca s-au putut respecta aceste tinte cantitative arata seriozitatea si eforturile facute de Guvern, prin intermediul Ministerului de Finante, pentru a se tine sub control cheltuielile", a declarat Franks.

Potrivit spuselor sale, Romania nu a ajuns in situatia dificila din prezent din cauza masurilor luate de Guvern, ci din cauza situatiei macroeconomice proaste la nivel international.

"Situatia nu reflecta nici o deficienta in politici monetare. Daca Romania ar fi intrat in criza la sfarsitul lui 2008 cu un set de politici mai bun, scaderea ar fi fost mai putin severa, dar, odata intrata in criza, este o problema de stare a economiei in general, in intreaga lume", a spus seful delegatiei FMI.

Totusi, FMI crede ca Romania va trece la crestere, anul viitor, daca se iau masuri adecvate. "Este inevitabil faptul ca, fara masuri aditionale, situatia economica se va inrautati", a spus Franks.

Cum se poate preveni adancirea in recesiune?

Delegatia FMI si autoritatile romane au ajuns la concluzia ca trebuie gasit un echilibru intre politica monetara si contractia economica. Astfel, nu ar trebui aplicate masuri fiscale prea restrictive, dar, in acelasi timp, Romania nu trebuie impinsa spre o contractie mai severa decat ce se poate realiza in mod realist, prin diminuari bugetare.

De asemenea, trebuie atins un echilibru intre consolidarea necesara si recunoasterea faptului ca nu se poate merge prea departe cu o astfel de consolidare. "Trebuie sa avem un echilibru intre masurile pentru a micsora deficitul bugetar si masurile pe termen lung, pentru a mentine deficitul scazut, in viitor", a spus Franks.

Pentru a ajuta la corectarea deficitului bugetar, delagatia FMI in Romania va propune consiliului director al institutiei sa permita folosirea unei parti din transa a doua din imprumut pentru finantarea deficitului. Restul de bani necesari pentru acoperirea deficitului ar urma sa fie asigurati de Guvern, din resurse interne si internationale, inclusiv Banca Mondiala si Comisia Europeana.

In acest an, FMI va permite un efort financiar aditional de 0,8 procente, in 2009, lucru care va conduce la un deficit bugetar de 7,3 procente din PIB, mult mai mare decat cel estimat in luna martie, dar care va fi acceptat de institutia financiara internationala.

Pentru 2010, FMI a fost de acord cu un effort fiscal de 2 - 2,5% din PIB si un deficit de sub 6% din PIB.

FMI vrea reforme

Delegatia FMI in Romania s-a aratat multumita de evolutia reformelor legislative, in special in privinta legii salarizarii unice, care urmeaza sa fie aprobata in luna urmatoare.

"Aceasta lege are drept obiectiv un sistem de salarizare in sistemul public mai simplu, transparent si mai corect, prin asigurarea faptului ca angajatii care efectueaza acelasi tip de activitate in institutii diferite sa primeasca aproximativ acelasi salariu", a spus Franks.

Seful delegatiei a adaugat ca FMI nu a solicitat concedierea a 150.000 de salariati din sistemul bugetar si nici nu a avansat un alt numar in acest sens.

De asemenea, este nevoie de o reforma in sistemul de pensii, pentru a asigura viabilitatea sa din punct de vedere financiar, pe termen lung.

FMI si Guvernul au convenit si asupra unui pachet de acte normative care sa asigure relatiile financiare intre autoritatile centrale si cele locale, care va asigura autonomia acestora din urma, cuplate cu o disciplina fiscala si un mecanism de colaborare.

Sistemul de asistenta sociala a fost analizat, la randul sau, convenindu-se la consolidarea celor peste 200 de tipuri de beneficii sociale, pentru a asigura asistenta celor care au nevoie de acesti bani.

Sistemul bancar merge bine

Potrivit lui Jeffrey Franks, bancile din Romania au rezistat cu brio crizei. "Suntem bucurosi ca am putut sa ajungem la un acord cu cele mai importante noua banci din Romania, cu privire la pastrarea expunerii si angajamentului lor in Romania. Am primit acorduri bilaterale de la fiecare dintre cele noua banci", a spus seful delegatiei FMI.

Insa, el a adaugat ca stresul din cadrul sistemului bancar va exista in continuare, din cauza situatiei economice proaste la nivel international.

"Sprijinim banca centrala in eforturile de a relaxa gradual politica monetara, la momentul la care conditiile o permit. Dar BNR trebuie sa fie atenta la presiunile privind inflatia si lichiditatile", a spus Franks.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#delegatia FMI Romania, #analiza economica FMI, #analiza economica Romania, #raport Romania FMI , #stiri economice