Guvernul s-a angajat in fata FMI sa inghete salariile si pensiile

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 09:59
1692 citiri
Guvernul s-a angajat in fata FMI sa inghete salariile si pensiile
Foto: Arhiva

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa inghete salariile personalului bugetar in acest an, sa scada primele si sa continue reducerea numarului de angajati la stat, arata noua scrisoare de intentie, publicata marti seara in Monitorul Oficial.

"Vom implementa masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor, cu exceptia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare si a primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale de reducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% din PIB)", se spune in noua scrisoare de intentie. Actul a fost adoptat marti de guvern prin Ordonanta de Urgenta.

Masurile sunt necesare pentru a se incadra in deficitul bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) in 2010, ce presupune ajustari bugetare de 2,5% din PIB, din care 0,6% din PIB reprezinta venituri suplimentare la buget si 1,9% din PIB taieri de cheltuieli.

Alte economii pe partea de cheltuieli se vor realiza prin implementarea legii unitare a pensiilor din sistemul public (0,1% din PIB), care ar trebui sa insemne cresterea bazei de contributii, "un control mai bun al revendicarilor frauduloase de pensii de invaliditate" si un numar mai mic de pensionari anticipate.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara recent ca aproximativ 225.000 de pensii de invaliditate din totalul de 900.000 ar putea sa nu fi fost obtinute legal, iar statul pierde anual prin plata acestora 1,5 miliarde lei. Guvernul vrea sa verifice toti beneficiarii de pensii de invaliditate in urmatorii ani, pentru a depista fraudele din sistem. In cazul pensionarii anticipate, guvernul a majorat la 45% penalizarea pentru a face mai putin atractiva aceasta optiune.

Cea mai mare sursa de economii bugetare, de 1,1% din PIB, este reprezentata de inghetarea "cheltuielilor cu bunurile si serviciile, a pensiilor (cu exceptia pensiilor sociale minime) si a anumitor transferuri, precum si unele reduceri ale cheltuielilor cu bunurile si serviciile datorate reorganizarii agentiilor de stat", potrivit scrisorii de intentie.

Guvernul se angajeaza, insa, sa implementeze masuri suplimentare "in cazul in care aceste masuri nu genereaza consolidarea prevazuta".

Pe partea de politica fiscala, guvernul promite sa imbunatateasca gestiunea datoriei publice in acest an, mai ales printr-un profil mai bun de maturitate a imprumuturilor. Un aspect important este crearea unui tampon (buffer) financiar in prima jumatate a acestui an, "pentru a evita presiunile financiare sezoniere".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#acord FMI salarii inghetate, #acord FMI pensii inghetate, #FMI reduceri sector bugetar , #stiri economice