Jean-Claude Trichet, cavalerul pe cal alb al Europei?

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 12:03
2272 citiri
Jean-Claude Trichet, cavalerul pe cal alb al Europei?
Foto: Daylife

Fie ca ii place sau nu, Jean-Claude Trichet nu este doar presedintele Bancii Centrale Europene, ci, intr-un fel, presedintele celor 16 tari care folosesc moneda euro.

In mod oficial, Uniunea Europeana are un presedinte ales, in persoana lui Herman Van Rompuy, iar banca centrala ar trebui doar sa mentina inflatia in limitele agreate. In plus, banca nu are aproape nici o modalitate pentru a ajuta o tara cu probleme, cum ar fi Grecia.

Insa, pe masura ce investitorii incep sa fuga din zona euro, din cauza deficitelor bugetare mari ale unor tari, punand in pericol existenta uniunii monetare, lui Trichet ii revine responsabilitatea de a gasi o solutie.

"In aceasta situatie, doar presedintele bancii centrale are autoritatea si experienta sa gestioneze situatia", a declarat Jorg Kramer, economist-sef la Commerzbank, citat de The New York Times.

De altfel, Jean-Claude Trichet (67 de ani) si-a jucat bine cartea si a reusit sa convinga statele membre ale zonei euro sa sara in ajutorul Greciei, cel putin pe hartie. Practic, nimeni nu a promis, inca, bani, iar Trichet are de gand sa aduca in discutie, din nou, aceasta problema, in cadrul intalnirii ministrilor de Finante, luni, relateaza Reuters.

Doar cu cateva zile in urma, presedintele BCE le tinea predici liderilor europeni despre nevoia de a reduce deficitele bugetare. "Cand ai aceeasi moneda cu alte tari, trebuie sa ai si o politica fiscala sanatoasa", a spus el.

In plus, el a adus aminte faptul ca deficitul mediu in zona euro este de 6% din produsul intern brut, sub nivelul celui din Statele Unite si al Japoniei, unde se ridica la peste 10% din PIB.

Cateodata, Trichet sustine ca problemele individuale ale tarilor din zona euro nu sunt problema Bancii Centrale Europene, asa cum problemele fiscale ale unui stat american nu cad pe umerii Federal Reserve, banca centrala din SUA. "Nu cred ca, intr-o conferinta de presa, Ben Bernanke (presedintele Fed - n.red.) ar fi intrebat despre Alaska sau Massachusetts", a spus el, dupa ce a fost asaltat cu intrebari despre Grecia.

Insa, adevarul este ca Trichet trebuie sa fie mai activ decat Ben Bernanke, deoarece are mai multe restrictii. Cea mai importanta diferenta este faptul ca nu exista un puternic sprijin guvernamental pentru euro. "Adevarata problema este inexistenta unei uniuni politice. Acesta este motivul principal din spatele problemelor financiare", a spus Jorg Kramer.

O alta diferenta este faptul ca BCE, spre deosebire de Fed, nu are voie sa cumpere titluri guvernamentale sau sa sprijine direct bancile. Totusi, in timpul crizei financiare, a reusit sa gaseasca metode creative de a stimula sistemul bancar european, printre acestea numarandu-se majorarea imprumuturilor catre banci.

De asemenea, pentru a ajuta Grecia, a acceptat titluri de stat drept garantie pentru imprumuturile facute de banci.

Desi BCE nu poate oferi bani direct, Trichet va juca un rol discret dar influent, din culise, mai ales ca are marele avantaj ca poate spune ceea ce gandeste, fara sa-i fie teama ca nu va fi reales.

In plus, Jean-Claude Trichet influenteaza pietele financiare chiar si fara voia sa. De exemplu, la inceputul saptamanii, el a scurtat o vizita in Sydney pentru a se intoarce in Bruxelles. Dupa ce banca centrala a Australiei a anuntat acest lucru, jucatorii din piata au crezut ca liderii europeni au ajuns la o concluzie in privinta Greciei si euro a crescut la cel mai inalt nivel din ultimele opt luni si jumatate fata dolar.

Insa, mai tarziu, cand BCE a clarificat situatia, spunand ca, de fapt, Trichet pur si simplu a fost nevoit sa-si schimbe planul de zbor pentru a prinde o conexiune, moneda europeana s-a prabusit din nou, la 1,37 de dolari/unitate.

"Aceasta situatie absurda s-a creat din cauza cuiva din Australia a spus ca Dl. Trichet isi scurteaza vizita. A devenit un mare subiect, in timp ce Dl. Trichet a ales un zbor mai devreme, deoarece ii era teama ca o sa rateze conexiunea", a explicat purtatorul de cuvant al BCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Banca Centrala Europeana, #Jean Claude Trichet, #salvare Grecia, #deficit bugetar zona euro , #stiri economice