Ziare.com

Lumea, in pragul unei crize a titeiului?

de Livia Stroie
Miercuri, 05 August 2009, ora 12:32

   

Lumea, in pragul unei crize a titeiului?
Ne indreptam catre o catastrofa cauzata de o criza mondiala a titeiului, in conditiile in care majoritatea campurilor petrolifere din lume au trecut de punctul maxim al productiei, avertizeaza Fatih Birol, economist la IEA (Agentia Internationala pentru Energie).

Doctorul Birol sustine ca explozia preturilor cauzata de o crestere rapida a cererii si o stagnare sau o scadere a ofertei ar putea narui orice speranta de a depasi criza economica.

Publicul larg, dar si autoritatile par sa nu ia in seama faptul ca petrolul, de care depinde lumea moderna, este consumat intr-un ritm mai rapid decat este produs.

Productia globala va atinge un punct maxim in zece ani, mai devreme decat estimasera initial autoritatile, arata Birol intr-un interviu acordat The Independent.

Analiza a peste 800 de campuri petrolfiere din lume, care contin trei sferturi din rezervele globale de titei, a aratat ca cele mai mari campuri au ajuns deja intr-un punct maxim al productiei, iar declinul este de doua ori mai rapid decat se estima acum doi ani. Productia de petrol scade intr-un ritm de 6,7% pe an, spre deosebire de 3,7%, cat se estima in 2007.

Mai mult, tarile producatoare de petrol nu investesc indeajuns in industrie, motiv pentru care in urmatorii cinci ani am putea avea o criza a titeiului, care ar putea pune in pericol redresarea economiei dupa criza.

"Intr-o zi vom ramane fara petrol: nu azi si nici maine, insa intr-o zi se va intampla si va trebui sa renuntam la el, trebuie sa ne pregatim pentru acea zi. Cu cat incepem mai devreme cu atat mai bine, pentru ca intreg sistemul nostru social si economic se bazeaza pe petrol, pentru a schimba asta e nevoie de mult timp si de bani si problema trebuie luata in serios", spune Birol.

El estimeaza ca statele din Orientul Mijlociu, care detin in prezent 40% din piata, vor continua sa isi sporeasca influenta.

Analiza Agentiei Internationale pentru Energie privind campurile petrolifere arata ca sistemul este la rascruce, iar consumul de petrol nu este sustenabil, cererea fiind mult mai mare decat oferta.

Chiar daca cererea ar ramane stabila, ar fi nevoie de echivalentul a patru tari ca Arabia Saudita pentru a mentine productia si de sase tari similare pentru a tine pasul cu cresterea cererii pana in 2030, sustine Birol, care crede ca investitiile in descoperirea altor campuri petrolifere nu sunt suficiente.

Mai mult, ecologistii sunt ingrijorati de aceasta situatie - pe masura ca rezervele de petrol se epuizeaza, autoritatile vor exploata alternative daunatoare pentru mediu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2828 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Evreii vor COLONIZARE PLANETARA PENTRU A CONTROLA EI RESURSELE ENERGETICE PLANETARE

Toate revoltele populare, razboaie civile si lovituri de stat SUNT FINATATE SI OIRGANIZATE DE GRUPUL CRIMINAL SI TERORIST EVREIESC MASONIC SI SATANIST BILDERBERG.
Sub masca TERORISMULUI au creat AUTOATENTATUL DIN 9-11 SEPTEMBRIE si au ucis propri cetateni PENTRU A ATACA IRAKUL SI AFGANISTANUL PENTRU DEMOCRATIZAREA lor cu PROPAGANDA CRIMINALA SI TERORISTA EVREIASCA, dar in REALITATE aceasta DEMOCRATIZARE, este de fapt COLONOIZARE EVREIASCA MILITARA pentru a avea controlul asupra resurselor energetice naturale planetare.

 

 

A luat Patriciu petrolul Romaniei si l-a dat lui Sterling pt comision gras...

Bravo Patriciu...un tradator de tara...

 

 

Pocaieste-te...

....antisemitule... ai mintea intunecata de satan.

 

 

Si?

care-i smenul ?

 

 

Asa, asa!

Da-i si lupta si lupta si da-i!

De unde noru' galactic le scoateti?

 

 

Povestea e mai veche si mult mai lunga.

Ai dreptate intr-un fel. Probabil ai vazut si tu documentarele despre GRUPUL BILDERBERG. Dar acest proces a inceput cu mult timp in urma. E c-am greu sa ne opunem dar merita sa incercam. Acest grup are mult mai multe tinte nu numai petrolul.
Felul de a gandi de a ne schimba mentalitate in bine ar fi un prim pas. Sunt unii care ar putea actiona cu mai mult decat atat. Sa speram ca va fi bine... .

 

 

Eu sunt ORTODOX si nu ma las pacalit de propaganda evreiasca, masonica si satanista, DACA TOT VORBESTI DE SATANISM

Evreii sunt adevarati: ANTISEMITI, EXTREMISTI, XENOFOBI, SEPARATISTI si SATANISTI care au stema SATANEI PE DRAPEL.
EVREII sustin si finanteaza: ANTISEMITI, EXTREMISTI, XENOFOBI, SEPARATISTI si SATANISTI, iar cei care atrag atentia asupra pericolului la care sunt supuse fiintele umane si faptul ca sunt arme evreiesti striga:
ANTISEMITI, EXTREMISTI, XENOFOBI, SEPARATISTI si SATANISTI.
Priviti UDMR sustinut si finantat de evrei, care este o grupare de:ANTISEMITI, EXTREMISTI, XENOFOBI, SEPARATISTI si SATANISTI SI FIINDCA vadim si PRM vorbeste despre pericolul evreiesc in romani si jafurile evreiesti in romania devin automat.:ANTISEMITI, EXTREMISTI, XENOFOBI, SEPARATISTI si SATANISTI.
Priveste grupurile extremiste si separatiste din KURDISTAN, Columbia si altele sunt sustinute si finantate de EVREII pentru a ataca statele indicate de ei, nu mai vorbesc de talibani care au fost sustinuti si finantati de CIA pentru a lupta impotriva rusilor in AFGANISTAN si pe urma au fost catalogati si atacati de AMERICANI CA TERORISTI, HALUCINANT, DAR ADEVARAT.
SATANISMUL este sustinut si finantaT de evreii in arta, muzica, film si chiar se face publicitate pe aceasta tema chiar si in romanica, priviti DECAPITATUL care vroia PUFULETI.

 

 

Vin vremuri grele

Aici aveti un site dedicat, fara vrajitorii. Vin vremuri grele.
http://www.lifeaftertheoilcrash.net/

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor