Lege impotriva ofertelor inselatoare: Magazinele, obligate sa afiseze la reduceri care a fost cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile

Luni, 22 Martie 2021, ora 19:11

   

Lege impotriva ofertelor inselatoare: Magazinele, obligate sa afiseze la reduceri care a fost cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile
Magazinele vor fi obligate prin lege sa afiseze la reducerile de pret care a fost cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile inaintea ofertei, potrivit unui proiect al ANPC, care vrea astfel sa previna fenomenul ofertelor inselatoare.

"Conform Hotararii propuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), magazinele vor fi obligate, prin lege, sa afiseze la reducerile de pret care a fost cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile inainte de oferta, scopul Hotararii fiind sa ofere clientilor o arma impotriva ofertelor inselatoare. Proiectul introduce un articol nou in H.G. nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare privind informatiile pentru consumatori legate de reducerile de pret.

Orice notificare de reducere a pretului trebuie sa indice clar pretul aplicat anterior de comerciant (pretul anterior). Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret, astfel incat consumatoul sa poata identifica in mod clar reducerea", precizeaza ANPC intr-un comunicat.

Schimbarile propuse de ANPCANPC vrea includerea urmatoarelor prevederi in HG privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare privind informatiile pentru consumatori legate de reducerile de pret:
  • "Orice notificare de reducere a pretului indica pretul anterior aplicat de comerciant pentru o perioada determinata, inainte de aplicarea reducerii de pret. Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
  • In cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (in special alimentele), pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
  • In cazul in care produsul a fost prezent pe piata mai putin de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai mic pret practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, inainte de data aplicarii reducerii de pret.
  • Daca reducerea de pret este majorata treptat in perioada ultimelor 30 de zile, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret".


Reglementarea propusa de ANPC trebuie sa intre in vigoare la data de 28 noiembrie 2021 si ar urma sa se aplice efectiv incepand cu data de 28 mai 2022.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3288 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
liviu_69
rank 5
in plus - avem reclama ptr. 3-4 bucati per magazin
1 Trebuie sa specifice pentru ofertele limitate - cantitatea. Sunt cazuri in care se face reclama pentru cateva bucati care se vand instant, iar daca nu sunt limitate in cazul epuizarii sa fie obligate sa prelungeasca perioada cu durata cat aceste produse nu au fost disponibile.
2. Sa fie obligate sa afiseze cu aceeasi marime a literelor si aceleasi fonturi si preturile unitare ( /kg /l etc) ale produselor.
3. Sa precizeze clar atat data "fabricatiei/procesarii/sacrificarii" cat si a expirarii - conservantii pot pacalii cumparatorii - marfa poate sa nu fie proaspata.
etc
medgidnicolai
rank 5
proiect
sa vedem hotararea de guvern, cand apare. oricum s-a anuntat ca va fi aplicata, in caz de adoptare, de la anul viitor.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor