Presiunile asupra Chinei, mai periculoase decat manipularea cursului

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 18:20
2865 citiri
Presiunile asupra Chinei, mai periculoase decat manipularea cursului
Foto: AFP

Declaratiile tot mai aprinse despre manipularea monedelor continua, toata furia economistilor fiind concentrata pe China, chiar daca Beijingul nu este singurul care intervine pe piata valutara. Amploarea actiunilor si dimensiunea surplusului ei comercial o fac, insa, o tinta perfecta a criticilor.

Totusi, o atentie excesiva acordata yuanului va inrautati in curand situatia, mai ales pentru China. Asa cum spunea si premierul Wen Jiabao saptamana trecuta, in ciuda cresterii sale puternice, economia Chinei ramane dezechilibrata si vulnerabila, scrie Financial Times.

China are la dispozitie mai multe moduri de a se reechilibra, desi toate implica transferul veniturilor de la producatori catre populatie, pentru ca aceasta sa cresca consumul. Aprecierea monedei va creste de fapt venitul gospodariilor prin reducerea costurilor importurilor chiar daca asta scade si profitul din exporturi. Rezultatul, daca totul este facut cu atentie, ar trebui sa creasca veniturile populatiei si odata cu ele si consumul. Dar prin asta s-ar reduce si surplusul comercial deoarece productia interna ar ramane in tara sa fie consumata.

Ce s-ar intampla, insa, daca Beijingul si-ar aprecia rapid moneda rapid asa cum cer majoritatea partenerilor comerciali? In acel caz, rata de profitabilitate a exporturilor s-ar reduce atat de rapid incat exportatorii ar da faliment sau ar fi obligati sa se mute in tari cu forta de munca mai ieftina. Astfel, ei ar fi nevoiti sa isi concedieze angajatii, iar asta va scade si consumul.

Astfel, China trebuie sa aleaga intre doua variante: ori se reechilibreaza rapid si cu somaj mare, ori o face incet si cu o rata mica a somajului. Asa se explica de ce e periculoasa atentia excesiva acordata monedei si de ce SUA si alte puteri ale lumii trebuie sa isi pastreze rabdarea in relatia cu China.

Dar pana se va schimba sistemul din China, orice mare economie a lumii se asteapta ca veniturile sa creasca ca urmare a cresterii consumului din SUA, asa cum premierul Wen i-a explicat lui Barack Obama in luna septembrie.

Totusi, cu un somaj ridicat acasa, Statele Unite nu se afla intr-o conditie destul de buna pentru a creste cererea din strainatate. SUA vor sa isi stimuleze propriile exporturi. Mai mult, e foarte posibil ca americanii sa reactioneze prea dur la schimbarile lente din China si sa ameninte cu cresterea tarifelor pentru a forta o apreciere a yuanului mai rapida decat Beijingul isi permite.

Dependenta de exporturi va fi inlocuita cu dependenta de investitii

Ce masuri ar putea sa ia Beijingul in aceste conditii? Cel mai probabil va face ce a facut si in 2005, cand yuanul incepuse sa se aprecieze, si ce a facut Japonia in 1985: va reduce dobanzile si va incuraja investitiile prin acordarea de credite. Asta ar putea sa rezolve problema somajului deoarece finantarea va fi mai ieftina.

Dar si asta se va face cu un pret. Reevaluarea monedei va atrage banii de la exportatori catre gospodarii, insa veniturile populatiei se vor duce atunci inspre creditori. Astfel, China nu se va reechilibra si nu va creste venitul pe cap de locuitor, ci doar va reduce dependenta de exporturi si va creste dependenta de investitii. Producatorii de textile si de jucarii vor renunta la o parte din angajati, in timp ce constructorii de nave si producatorii de otel se vor extinde.

Efectul va fi ingrozitor pentru China. Dobanzile mici si creditele vor alimenta un balon imobiliar si vor stimula productia si constructiile de infrastructura peste capacitatea reala a tarii. Si totul fara un nivel corespunzator al consumului. Asta va pune presiune si pe tari ca Japonia si Coreea de Sud, care depind si ele de industriile cu capital mare.

De aceea, China si alte tari cu un surplus comercial mare, ca Germania si Japonia, trebuie sa inteleaga ca politicile lor afecteaza economia mondiala. Dar, in acelasi timp, si restul lumii trebuie sa inteleaga ca aceste tari nu isi pot schimba politicile rapid fara consecinte interne grave.

Orice solutie va trebui sa contina si o intelegere incheiata intre marile puteri economice pentru rezolvarea dezechilibrelor comerciale de-a lungul mai multor ani. Totusi, perioadele de contractie economica globala si cele in care creste somajul vor ingreuna astfel de intelegeri, ceea ce inseamna ca relatiile vor continua sa se deterioreze. Tarile cu surplus comercial vor continua sa atraga reactii negative atata timp cat nu se arata dispuse sa faca schimbari rapide, iar vulnerabilitatile Chinei se vor agrava.

China, acuzata din toate partile

Tensiunile dintre Occident si China au crescut in ultima perioada din cauza politicilor practicate de Beijing de subevaluare a propriei monede in favoarea exportatorilor. Problema a fost intens discutata la cea mai recenta intalnire a FMI, insa fara rezultate concrete.

"In vreme ce sistemul monetar international s-a dovedit rezistent, tensiunile si vulnerabilitatile raman, ca urmare a unei mariri a dezechilibrelor globale, a continuarii volatilitatii schimburilor de capital, a miscarii ratelor de schimb si a chestiunilor legate de acumularea rezervelor oficiale", se arata in comunicatul emis dupa intalnirea bianuala de la Washington.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a sustinut ca FMI "trebuie sa-si intareasca supravegherea politicilor de rata de schimb si practicile de acumulare a rezervelor", intrucat acesti factori "conduc la distorsiuni serioase in sistemul monetar si financiar".

Primul bancher al Chinei, Zhou Xiaochuan, a respins cererile de reformare rapida a yuanului, declarand ca Beijingul nu va adopta o "politica soc", yuanul urmand sa se miste incet spre un "nivel de echilibru.

Chinezii au fost fermi in aceasta privinta si la summitul Asia-Europa si apoi la cel UE-China, care au avut loc saptamana trecuta la Bruxelles. Lideri importati ai zonei euro au cerut sefului guvernului chinez o evaluare "semnificativa" a yuanului, iar acesta a contra-atacat, cerand europenilor sa inceteze cu "presiunile pentru o reevaluare a yuanului". In ochii lui, o apreciere puternica a monedei "ar duce multe companii chineze in faliment" si va crea "tulburari sociale". O astfel de criza "nu ar fi buna pentru intreaga lume", a avertizat premierul chinez Wen Jiabao.

Divergente vechi sunt si intre China si SUA, mai ales acum, cand americanii pierd tot mai mult teren in fara chinezilor. SUA face presiuni de ceva timp asupra Beijingului sa liberalizeze rata de schimb, ajungand chiar sa numeasca China "manipulator valutar".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#razboaie valutare, #china yuan rata schimb, #China razboi valutar, #China interventie curs , #stiri economice