Procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, declansata marti

Duminica, 05 Iulie 2009, ora 18:00
1719 citiri
Procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, declansata marti

Consiliul ministrilor de finante din UE (ECOFIN) va deschide marti procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, precum si al Poloniei, Letoniei, Lituaniei si Maltei, la cererea Comisiei Europene, cerand Bucurestiului masuri mai concrete decat cele prezentate in programul de convergenta.

Comisia Europeana a adoptat la 13 mai un raport ce constata existenta deficitului bugetar peste limita de 3% admisa de UE si recomanda Consiliului sa aprobe declansarea procedurii de deficit excesiv, autoritatile romane avand termenul de 2011 pentru a-l redresa.

Consiliul va cere si "actiuni concrete" pentru a atinge tintele bugetare in 2010 si 2011, notand ca obiectivul pe termen mediu de 0,9 % din PIB a fost amanat cu un an, pentru 2012, dincolo de perioada cuprinsa in programul de convergenta, potrivit unor surse familiarizate cu textul opiniei ECOFIN privind programul de convergenta al Romaniei.

Opinia ECOFIN se bazeaza pe un proiect redactat de Comisia Europeana in iunie, care constata ca programul de convergenta "nu specifica suficient masurile concrete si impactul reducerii salariilor asupra bugetului". Documentul arata ca datoria bruta a guvernului in 2008 a fost de 13,5% din PIB, urmand a creste la 22% din PIB in 2011.

Situatia economica ar putea fi mai rea decat cea anticipata

Ministrii de finante UE vor avertiza Romania si in ceea ce priveste riscurile pe care le-ar aduce inrautatirea situatiei macroeconomice, "ce ar putea fi mai rea decat s-a anticipat". In plus, "exista riscuri in ceea ce priveste implementarea eficienta a masurilor bugetare in 2009, in special din cauza derapajelor cu salariile bugetarilor, deja observate de la inceputul anului 2009, si a eventualelor presiuni bugetare intr-un an electoral", se arata in documentul CE.

Documentul, ce urmeaza a fi adoptat de ECOFIN marti cu posibile modificari, va recomanda Romaniei sa alcatuiasca buget-cadru pe termen mediu, un consiliu fiscal independent, sa introduca limite privind revizuirile bugetare in cursul anului, precum si sa restructureze sistemul de salarizare in sectorul bugetar. In domeniul administratiei fiscale, CE recomanda imbunatatirea colectarii de taxe prin reformarea administratiei si largirea bazei de impozitare.

CE solicita si adoptarea masurilor fiscale prevazute in modificarile la bugetul pe 2009 adoptate in aprilie, "in special in sectorul public si al reformei sistemului de pensii", precum si "actiuni suplimentare de corectie" pentru a atinge tinta de deficit de 5,1% din PIB anul acesta, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania odata cu imprumutul UE-FMI.

Se cere accelerarea reformei sistemului de pensii

Comisia mai cerea accelerarea reformei sistemului de pensii, in special in ce priveste indexarea si varsta de pensionare, pentru a reduce cresterea substantiala a costurilor legate de persoanele in varsta si "a reduce riscurile privind sustenabilitatea finantelor publice". Eficientizarea sistemului de sanatate este de asemenea mentionata ca prioritate in documentul CE.

La capitolul mediu economic, executivul european cerea "progrese tangibile in implementarea reformelor structurale, in special prin cresterea eficientei administratiei publice", "combaterea muncii la negru" si "cresterea ratei de absorbtie si imbunatatirea utilizarii fondurilor UE".

In ceea ce priveste deficitul bugetar de 5,4% din PIB atins in 2008, CE a explicat ca fostul guvern a ignorat avertismentele de la Bruxelles, dubland deficitul fata de 2007 prin "derapaje bugetare" ce au crescut in ultima parte a anului trecut.

"In 2008, deficitul a atins dublul tintei oficiale, in special datorita unui management defectuos, cu revizii bugetare frecvente si ad-hoc si utilizarea unor proiectii de venituri bugetare extrem de optimiste pentru a creste cheltuielile bugetare. Toate acestea au fost completate cu o scadere brusca in venituri la sfarsitul anului din cauza crizei economice", se arata in raportul CE care constata existenta deficitului excesiv in Romania.

Potrivit programului de convergenta inaintat de Guvernul roman, Bucurestiul se angajeaza sa reduca deficitul la 5,1% din PIB in 2009, la 4,1% din PIB in 2010 si la sub 3% in 2011. Nerespectarea calendarului ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la euro, prevazuta pentru 2014.

In prezentarea programului de convergenta, Guvernul explica premisele care au stat la baza configurarii cadrului macroeconomic pe termen mediu si care au avut in vedere o comprimare a economiei la nivel global si in Uniunea Europeana, in 2009, mai puternica decat se estimase la inceputul anului, cu o relansare treptata in cursul anului 2010.

Riscuri externe care se vor adauga celor interne

De asemenea, pe plan intern exista riscul unor conditii climatice defavorabile pentru agricultura (seceta sau inundatii), ceea ce ar diminua oferta de produse agroalimentare, cu efect de reducere asupra autoconsumului si a pietei taranesti. Un alt efect ar fi cel de crestere a importurilor de astfel de produse pentru acoperirea cererii, se mai arata in program.

"Daca aceste riscuri vor fi insotite si de altele legate de preturile internationale ale petrolului si gazelor naturale sau ale produselor alimentare, este posibil ca economia romaneasca sa scada cu o rata mai mare decat cea anticipata in scenariul de baza. Aceasta evolutie este, desigur, si consecinta impactului asupra ofertei interne a reducerii cererii, ca urmare a dificultatilor de angajare pe piata muncii si a reducerii veniturilor. Scenariul de risc include efectul pozitiv al masurilor anticriza, asumate de Guvern pentru depasirea crizei", se arata in documentul roman.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#deficit excesiv Romania, #declansare procedura deficit, #Romania probleme economice , #stiri economice