Recesiune si in 2011? Romania devine ultima economie din UE

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 13:00
4295 citiri
Recesiune si in 2011? Romania devine ultima economie din UE
Foto: Capital

In timp ce majoritatea tarilor au scapat de recesiune, Romania inca isi face planuri de iesire din criza si auzim tot mai des voci care spun ca e posibil sa nu avem crestere economica nici in 2011.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca Romania poate inregistra cresterea economica de 1,5% prognozata de FMI doar daca nu va mai face greseli si va gasi un tratament pentru bolile bugetului. Una dintre boli ar putea fi dependenta uriasa de consum a economiei romanesti, insa tocmai de aceasta boala ar putea sa depinda iesirea noastra din recesiune.

Astfel, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, avertizeaza ca nu vom vedea o crestere economica daca salariile nu vor creste suficient de mult pentru a stimula consumul.

Analistii nu cred ca majorarea salariilor este posibila si nici nu sunt convinsi ca iesirea din recesiune depinde de consum. De vina pentru tot ce se intampla este intarzierea reformelor, dar si lipsa unor masuri de mijloc prin care sa fie stimulata si cresterea economica in timp ce se reduc cheltuielile. In actualul ritm, riscam sa ne departam de media UE si sa devenim ultima tara din Uniunea Europeana cand vine vorba de puterea economica, fiind depasiti chiar si de Bulgaria.

Adrian Vasilescu este de parere ca o iesire din recesiune si o crestere de 1,5% in 2011 este un vis frumos daca autoritatile romane nu invata din propriile greseli, atragand atentia totodata ca exista bani pentru investitii in economie, dar lipsa de incredere in mediul de afaceri determina bancile si investitorii sa fie prudenti. Dar despre ce greseli vorbeste consilierul guvernatorului BNR?

Vorbim de iesirea din recesiune cand ceilalti au iesit deja

In opinia analistului economic Dragos Cabat, este vorba de masuri proaste precum o noua schimbare a taxelor si a regimului fiscal sau schimbari de politici salariale.

"E clar ca ar fi o greseala sa se revina la salariile bugetarilor la cat erau ele inainte sau sa nu se continue restructurarea in domeniul administratiei publice. Revenirea la un populism fara sa ai bazele pentru a sustine asa ceva. Nu ar trebui sa creasca salariile. Nu pe consum ar trebui sa se bazeze cresterea economica. Si nici nu se bazeaza pe asta. Se bazeaza pe cresterea industriala si exporturi", a declarat Dragos Cabat pentru Ziare.com.

Dar iesirea din recesiune s-ar putea amana si pentru ca Romania a inceput mult mai tarziu sa ia masuri anticriza. Mai mult, nu doar ca a intarziat reformele, dar atunci cand le-a inceput, nu a facut-o destul de clar.

"Ne punem problema sa iesim din recesiune in timp ce majoritatea economiilor au iesit din recesiune. Pentru ca noi nu am facut la timp ce trebuia. E vorba de o lipsa de claritate in politici din partea tuturor. Opozitia doreste crestere de consum, puterea a luat masuri destul de tarziu si atunci avem rezultatele astea", ne-a spus Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.

"Noi am intarziat masurile de ajustare sau restructurare pana la jumatate anului 2010 cand s-a luat prima masura si aia de o calitate indoielnica. Ma refer la scaderea brusca de salarii si reducere de bugete pe la toate ministerele. Ce s-a intamplat pana atunci nu a fost nimic. Nu se facuse nimic. Si principalii vinovati sunt cel putin doi ministri de Finante. Pe de alta parte, Opozitia alimenteaza frustrarile si nu cer altceva decat cresterea cheltuielilor", a adaugat Valentin Ionescu.

Valentin Lazea: Fara salarii marite, adio crestere economica!

Totusi, nu doar Opozitia vorbeste despre necesitatea majorarii salariilor. Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a afirmat ca economia Romaniei depinde, din nefericire, de consum intr-o proportie foarte mare. De aceea, pe langa o majorare cu 15% a salariilor din sectorul bugetar este nevoie si de aproximativ 8% in sectorul privat.

"Consumul reprezinta cam 80% din PIB, din acest motiv este crucial in Romania. Nu e normal sa reprezinte atat de mult, dar, pana sa-l aducem la niveluri de 60%-65% cat ar fi normal, noi cu asta traim - cu un consum care e 80% din PIB. E vital ca el sa nu scada daca vrem sa avem crestere. Ceea ce nu inseamna sa cadem in extrema cealalta: sa incepem sa pompam salarii numai si numai de dragul de a creste consumul", a declarat Lazea, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei.

In momentul in care consumul va creste, si bancile vor avea din nou incredere in economie si vor relua creditarea, mai ales cea in lei, a explicat Lazea.

Romania, departe de media Uniunii Europene

Si analistul economic Constantin Rudnitchi este de parere ca masurile de austeritate ne pot transforma in ultima economie a Europei. Astfel, chiar daca Uniunea Europeana ne impune sa ne reducem deficitul si sa ne incadram in anumite tinte, este importanta si cresterea economica.

"Sunt mai degraba sceptic ca ne vom intoarce repede pentru ca am si dubii ca vom avea crestere economica anul viitor. Nu neaparat ca vom avea scadere, ci ca vom fi intr-o zona de 0 crestere economica. Din pacate, daca vom continua cu astfel de masuri de austeritate tindem sa devenim ultima economie din Uniunea Europeana. La nivel general, Romania va pierde din substanta economiei si apropierea de media Uniunii Europene", a declarat pentru Ziare.com, analistul Constantin Rudnitchi.

Romania are nevoie, spune el, de o cale de mijloc in care sa fie combinate masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana, dar si cele de stimulare a consumului si a cresterii economice, sprijinite, in general, de americani.

"Romania are nevoie de o cale de mijloc pe care tarile dezvoltate din Uniunea Europeana au si gasit-o. E nevoie de masuri de austeritate pentru ca suntem in Uniunea Europeana si vedem impuneri drastice legate de deficite bugetare, de austeritate fiscala, de incadrare in anumite tinte, dar ar trebui insotite si de masuri de crestere economica", a continuat Rudnitchi.

In acelasi timp, insa, este posibil ca scaderea economica sa ne duca la un nivel mai bun decat cel de dinainte de criza, in special cand e vorba de pretul activelor. De exemplu, Constantin Rudnitchi spune ca apartamentele vor fi mai accesibile pentru ca pretul lor va continua sa scada in conditii de scadere economica.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza economica Romania, #Romania crestere economica, #Romania recesiune Adrian Vasilescu, #Lazea salarii consum , #stiri economice