Romania, liderul energetic regional...doar din vorbe

Duminica, 31 Mai 2009, ora 21:00
2702 citiri
Romania, liderul energetic regional...doar din vorbe

Romania va incepe constructia unei a doua centrale nucleare in toamna acestui an. Tot atunci se va stabili si amplasamentul unei a doua hidrocentrale pe Dunare.

Puterea acesteia se estimeaza ca o sa fie mai mare decat cea a complexului energetic de la Portile de Fier I si II - exploatat de Romania si Serbia. Sau cel putin asa sustine ministrul Economiei, Adriean Videanu.

La nivelul anului 2010, 33% din consumul intern brut national de energie electrica va proveni din surse regenerabile, iar Romania va deveni in cativa ani lider pe piata sud-est europeana, dupa cum sustine premierul Emil Boc.

Ce este neadevarat in aceste afirmatii? Totul!

In primul rand, o centrala nucleara nu este o vila pe malul unui lac, pe care un arhitect bun ti-o poate proiecta in mai putin de sase luni, cat a mai ramas pana in toamna. O centrala nucleara nu echivaleaza cu ridicarea unui pavilion de spital pe care il poti face doar cu bani de la buget. O centrala nucleara nu este nici macar o sosea de centura cu profil de autostrada pentru constructia careia e suficient sa tocmesti cativa constructori locali.

Numai realizarea exproprierilor pentru o astfel de centrala - indiferent daca acestea presupun un schimb de terenuri intre autoritati sau plata unor despagubiri materiale pentru proprietarii din zona - probabil ca o sa dureze cativa ani, asta ca sa nu mai vorbim de obtinerea autorizatiilor de mediu si de rezolvarea problemelor de natura politica.

In al doilea rand, nici gasirea unui amplasament pentru o hidrocentrala pe Dunare nu este atat de usor pe cat crede Adriean Videanu. Daca studiile de fezabilitate vor indica faptul ca aceasta trebuie amplasata in amonte de Silistra, atunci hidrocentrala va trebui construita si exploatata impreuna cu Bulgaria, tara care a facut o prioritate nationala din energia nucleara, nu din cea hidro. Amplasarea hidrocentralei in aval de aceasta localitate va solicita si mai mult sistemul de transport din Dobrogea.

Infrastructura din zona ar putea prelua doar 2-3.000 de MW, dintre care 1.500 vor proveni de la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care au sanse mai mari de realizare. Daca se vor realiza investitii substantiale in infrastructura de transport, in zona s-ar putea integra si o hidrocentrala de 2.400 de MW doar daca se renunta la dezvoltarea centralelor eoliene din Dobrogea.

In conditiile in care Romania este considerata de investitori o tara nesigura pentru investitiile in acest sector, din cauza legislatiei neclare, a instabilitatii pietei si a lipsei de predictibilitate asupra mecanismelor, nu este exclus ca puterea instalata in centrale eoliene sa ramana nesemnificativa si peste cativa ani, iar in Dobrogea sa ramana loc si de o hidrocentrala cu o putere instalata mai mare decat cele de la Portile de Fier I si II.

Pe de alta parte, concentrarea unui numar mare de MW in zona Dobrogei va presupune investitii similare in alte zone ale tarii pentru a se echilibra sistemul national. Acesta este si motivul pentru care a doua centrala nucleara se va realiza in Transilvania si nu in Sudul tarii. Viitoarele grupuri nucleare din Mures sau Sibiu vor putea compensa cel mult centrala de la Cernavoda si eventual termocentralele anuntate pentru Galati si Constanta, nu si o hidrocentrala de o asemena marime.

In al treilea rand, Romania va putea asigura din surse regenerabile 33% din consumul national de energie in 2010, asa cum sustine Emil Boc, doar in conditiile in care va avea o hidrocentrala de marimea celei propuse de Videanu, care sa functioneze cel putin la o capacitate de 70%.

In prezent cota electricitatii provenita din surse regenerabile din consumul total national este de 29%. Daca excludem unitatile hidro de mare putere, atunci ponderea electricitatii din surse regenerabile in totalul consumului national este de aproximativ 1%.

In conditiile unui consumul intern brut preconizat pentru 2010 de aproximativ 66 TWh, rezulta ca necesarul de energie electrica din SRE s-ar cifra la 21,8 TWh. Centralele hidro de mare putere pot contribui cu cel mult 17 TWh, ceea ce inseamna ca pentru atingerea tintei propuse de primul-ministru ar mai trebui sa producem in microhidrocentrale (MHC), centrale eoliane, solare sau cu ajutorul energiei geotermale, a biomasei ((cogenerare), a biogazului si a gazului de fermentare a deseurilor cel putin inca 4,8 TWh.

Anual se produc la complexul Portile de Fier I si II aproximaiv 6,7 TWh, 80% fiind produsi de grupurile de la Portile de Fier I.

Nu in ultimul rand, pentru a deveni liderul energetic in Europa de Sud-Est, Romania trebuie sa depaseasca la acest capitol Bulgaria, cel mai mare exportator de energie electrica din regiune. Spre deosebire de Romania, care nu stie nici cand si nici cu ce bani va face reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, Bulgaria si-a asigurat in buna masura finantarea pentru centrala nucleara de la Belene.

Daca campania electorala pentru Parlamentul European nu ar urma sa se incheie pe 5 iunie, probabil ca peste o luna am fi aflat de la ministrul Economiei ca Romania a turnat piatra de temelie pentru hidrocentrala de pe Dunara si ca a doua centrala nucleara este functionala, iar premierul Emil Boc ne-ar fi anuntat ca exportam mai multa energie decat producem.

Pana atunci, Romania ramane ultima clasata intre tarile europene, cu doar cativa MW instalati in grupuri eoliene, cu un indice al kilowatilor instalati la 1000 de locuitori de doar 0,5, in timp ce Bulgaria a ajuns deja la un indice de 4,2, iar media europeana este de 102.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Emil Boc, #Adriean Videanu, #strategie energetica, #centrala nucleara, #hidrocentrala , #stiri economice