Romanii hotarasc daca vor reforma economica

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 12:15
3897 citiri
Romanii hotarasc daca vor reforma economica
Foto: Ziare.com/Vlad Piriu

Procesul alegerii presedintelui Romaniei, inceput duminca, pe 22 noiembrie, va arata daca romanii sunt in stare sa faca schimbarile pe care atat Uniunea Europeana, cat si institutiile bancare le-au cerut, pe fondul scaderii economice de 7,6 procente, in prima jumatate a acestui an, cred analistii straini.

Luna trecuta, coalitia de centru - dreapta s-a prabusit, iar Fondul Monetar International (FMI) a ajuns la concluzia ca va amana plata celei de-a treia transe, valorand aproximativ 1,5 miliarde de euro, din imprumutul extern de 20 de miliarde de euro, pana cand se va stabili un nou Guvern.

Insa acest lucru va dura mult timp. Presedintele trebuie sa aleaga un premier, care, la randul sau, trebuie sa-si aleaga ministrii. Insa, cursa prezidentiala este stransa. Presedintele actual, Traian Basescu, a obtinut cele mai multe voturi in turul I, desfasurat duminica, dar principalul contracandidat, liderul Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, il urmeaza la doar cateva procente.

Ambii se bucura de o oarecare sustinere din partea Vestului, spun analistii de la Times. Traian Basescu este apreciat pentru ca stie sa vorbeasca maselor, iar Mircea Geoana beneficiaza de pe urma perioadei in care a fost ambasador al Romaniei la Washington. Pe de alta parte, multi il considera pe Basescu abraziv, iar investitorii straini se tem ca, daca va castiga alegerile in urma turului II ce va avea loc pe 6 decembrie, diferenta fata de contracandidat va fi extrem de redusa, iar el nu va ajuta prea mult la formarea unei noi coalitii.

Iar toate aceste intarzieri costa. In ciuda intrarii in Uniunea Europeana in ianurie 2007, Romania a ramas una dintre cele mai corupte tari. Criticile aspre venite de la Bruxelles nu au generat modificari majore. Si, cel mai important lucru pe termen scurt, FMI este sceptic in privinta capacitatii Romaniei de a reduce cheltuielile si numarul angajatilor din aparatul de stat, acestea fiind doua dintre cerintele pentru acordarea celei de-a treia transe din imprumut.

Romania, o provocare pentru Uniunea Europeana

Uniunea Europeana a inregistrat un succes surprinzator, ajutand Europa Centrala si de Est sa evite criza bancara in acest an, insa Romania se dovedeste a fi un test pentru UE, FMI si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din cauza scaderii economice masive.

Reglementarea sistemului bancar nu este un domeniu in care Uniunea Europeana sa straluceasca, nereusind, adesea, sa se ridice deasupra intereselor nationale sau ale marilor institutii bancare.

Dar, in cazul Europei Centrale si de Est, Comisia Europeana s-a miscat neobisnuit de rapid. Bancile mari din Austria, Belgia, Germania, Italia si Suedia preluasera aproape in totalitate sistemele bancare din aceasta regiune si exista riscul blocarii totale a creditarii, pe fondul scaderii increderii in economie.

Impreuna cu FMI si BERD, institutii care si-au redescoperit un scop in timpul acestei recesiuni, UE a reusit sa convinga bancile majore sa nu-si retraga capitalul de pe aceste piete.

De altfel, BERD sustine, in ultimul sau raport, ca tarile in care sistemul bancar este controlat de bancile straine au facut fata mult mai bine crizei decat cele care s-au bazat pe institutiile financiare locale. Pe de alta parte, tot din acest raport reiese si faptul ca tocmai aceste banci au fost cele care au sprijinit cresterile subite nejustificate ale unor domenii, in anii premergatori recesiunii.

Analistii internationali se tem ca, asemenea altor tari din regiune, nici Romania nu va reusi sa aplice destule reforme in timp util pentru a fi competitiva pe pietele de capital si comert internationale, iar guvernul ar putea promite votantilor ca ii va proteja de reforme, ce implica masuri nepopulare. Acest lucru ar putea sa puna in pericol succesul din ultimii 20 de ani de tranzitie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#alegeri prezidentiale 2009, #reforma economica Romania, #Fondul Monetar International , #stiri economice