Salariul net din luna martie a crescut fata de luna anterioara, ajungand la 3.547 lei. Care sunt domeniile cele mai bine platite

Joi, 13 Mai 2021, ora 10:10
2398 citiri
Salariul net din luna martie a crescut fata de luna anterioara, ajungand la 3.547 lei. Care sunt domeniile cele mai bine platite
Potrivit datelor INS, in luna martie, salariile au crescut in medie cu 182 de lei fata de luna anterioara FOTO Pixabay

Salariul mediu net din luna martie a crescut cu 182 de lei fata de luna anterioara (+5,4%) si a ajuns la suma de 3.547 de lei, arata o statistica publicata joi, 13 mai, de catre Institutul National de Statistica (INS). Potrivit datelor, cele mai mari cresteri s-au realizat in sectorul de servicii in tehnologia informatiei, la polul opus aflandu-se hotelurile si restaurante.

"In luna martie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decat in luna februarie 2021. Castigul salarial mediu nominal net a fost 3.547 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 182 lei (+5,4%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (8.876 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.751 lei)", arata datele INS.

Comparativ cu luna martiea anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%

Indicele castigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 105% pentru luna martie 2021 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 232,4%, cu 11 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2021.

In luna martie 2021, fata de februarie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 46,7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 23% in activitati de editare; intre 10% si 17% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea bauturilor, telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; intre 5% si 8% in captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, extractia carbunelui superior si inferior, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, cercetare-dezvoltare, transporturi aeriene, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice; intre 3% si 5% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de posta si de curier, industria metalurgica, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea produselor textile, industria alimentara, alte activitati industriale n.c.a., transporturi terestre si transporturi prin conducte, constructii, transporturi pe apa, fabricarea de mobila, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2021 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice.

Singurele scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (-9,2%), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (-7,3%), respectiv in fabricarea echipamentelor electrice (-0,7%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+4,9% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice), in administratie publica (+0,9%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,3%).

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#statistica INS, #cresteri salarii, #bani , #stiri economice